VIDEO. PREMIERĂ! „LEXICON DE AFACERI”: Despre indicii bursieri. Fondatorul Normedia.ro, Mihai Sandu, îți dezvăluie toate informațiile esențiale

0
226
VIDEO. PREMIERĂ! „LEXICON DE AFACERI” Despre indicii bursieri și Capitalul Românesc

Mihai Sandu, fondator NORMEDIA a prezentat rubrica „LEXICON DE AFACERI” din emisiunea „CAPITALUL ROMÂNESC” – o co-producție Bursa de Valori București și Revista Patronatului Român.

,,Indicii bursieri caracterizează piața de capital, oferă o imagine a evoluțiilor piețelor de capital în ansamblu ori pe diverse criterii. Indicii bursieri sunt un instrument de măsurare a bursei sau a unei secțiuni din piața de capital.

Se constituie într-o metodă de urmărire a performanței unui grup de active într-un mod standardizat, indicii bursieri reproducând o piață de capital ori un sector, un segment geografic sau orice altă zonă a pieței. Aceste repere sunt dezvoltate într-un mod transparent și sunt specificate metodele de construcție a acestora.

Indicii bursieri îi ajută pe investitori să evalueze starea piețelor și să compare rentabilitatea investițiilor specifice. Bursa de Valori București calculează și distribuie în timp real 11 indici proprii – BET, BET-TR, BET-TRN, BET-XT, BET-XT-TR, BET-XT-TRN, BET-BK, BET-FI, BET-NG, BET Plus, BET AeRO – precum și un indice dezvoltat împreună cu Bursa de Valori din Viena, indicele ROTX.

VIDEO. PREMIERĂ! „LEXICON DE AFACERI”: Despre indicii bursieri. Fondatorul Normedia.ro, Mihai Sandu, îți dezvăluie toate informațiile esențiale
VIDEO. PREMIERĂ! „LEXICON DE AFACERI”: Despre indicii bursieri. Fondatorul Normedia.ro, Mihai Sandu, îți dezvăluie toate informațiile esențiale

Indicii BVB reflecta evoluția preturilor celor mai tranzacționate companii listate sau evoluția anumitor sectoare reprezentative, cum ar fi sectorul financiar sau sectorul energetic. Ca metodologie de calcul, toți indicii BVB sunt indici de preț ponderați cu capitalizarea free float-ului, cu limite maxime pentru ponderile societăților componente.

Cu excepția indicilor BET-TR, BET-TRN, BET-XT-TR și BET-XT-TRN care sunt ajustați pentru dividende, ceilalți indici reflectă doar evoluția prețurilor de piață.

VIDEO. PREMIERĂ! „LEXICON DE AFACERI” Despre indicii bursieri și Capitalul Românesc

Metodologia aplicată indicilor BVB permit utilizarea acestora ca activ suport pentru instrumente financiare derivate și produse structurate. De exemplu, Societatea de Administrare a Investițiilor Patria Asset Management, parte a grupului Patria Bank, a listat pe 22 februarie primul ETF sectorial pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București.

  • ETF Energie Patria – Tradeville este primul ETF sectorial și al doilea ETF disponibil pe piața de capital locală. ETF Energie Patria – Tradeville urmărește indicele BET-NG din sectorul de energie și utilități aferente al Bursei de Valori București. Toți indicii BVB sunt calculați în RON, EUR și USD și sunt distribuiți în timp real.
  • BET este primul indice dezvoltat de BVB și reprezintă indicele de referință al pieței locale de capital. BET reflecta evoluția celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, exclusiv societățile de investiții financiare (SIF-uri). Este un indice de preț ponderat cu capitalizarea free floatului, ponderea maximă a unui simbol fiind de 20%. Criteriul principal de selecție al societăților în indice este lichiditatea. Începând cu anul 2015, pentru selecție se aplica și criterii legate de transparența emitenților și calitatea raportărilor și a comunicării acestora cu investitorii.
  • BET-TR este primul indice de tip total return lansat de BVB, construit pe structura indicelui de referință al pieței, BET. Indicele BET-TR reflectă atât evoluția prețurilor companiilor componente, cât și dividendele oferite de acestea.
  • Indicele BET Plus este un indice ponderat cu capitalizarea free float-ului companiilor romanești ( cu excepția societăților de investiții financiare) listate pe piața reglementată, care îndeplinesc un set de criterii minime de eligibilitate de selecție referitoare la lichiditate și capitalizare bursieră ajustată cu free float-ul.
  • BET-FI este primul indice sectorial lansat de BVB și reflectă evoluția societăților de investiții financiare (SIF-uri) și a altor entități asimilabile acestora.
  • BET-NG este un indice sectorial care reflectă evoluția companiilor listate pe piața reglementată a BVB care au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente. Ponderea maximă a unui simbol în indice este 30%.
  • BET AeRO este primul indice al pieței AeRO dezvoltat de BVB. Acesta reflectă evoluția companiilor reprezentative de pe piața AeRO selectate în funcție de criterii de lichiditate și de capitalizare free-float. Este un indice de preț ponderat cu capitalizarea free-float-ului, ponderea maximă a unui simbol fiind de 15%.
  • ROTX este un indice dezvoltat de BVB împreună cu Bursa de Valori din Viena (Wiener Borse AG) care reflectă în timp real mișcarea acțiunilor ‘blue chip’ tranzacționate la Bursa de Valori București.

Pe 16 februarie, paisprezece grupuri de burse de valori din Europa, prezente în douăzeci și șase de state membre ale Uniunii Europene, au anunțat o inițiativă comună de participare la viitorul proces de selecție pentru furnizarea unei soluții de consolidare a datelor de piață (consolidated tape) pentru acțiuni în Uniunea Europeană.

Proiectul răspunde astfel propunerii Comisiei Europene referitoare la o soluție de consolidare a datelor de piață pentru acțiuni pentru a contribui la dezvoltarea Uniunii Piețelor de Capital.”

VIDEO. PREMIERĂ! „LEXICON DE AFACERI”: Despre indicii bursieri și Capitalul Românesc
VIDEO. PREMIERĂ! „LEXICON DE AFACERI”: Despre indicii bursieri și Capitalul Românesc

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.