Mai mult de jumătate din populația lumii va fi clasificată ca fiind obeză sau supraponderală până în 2035 dacă nu se iau măsuri, avertizează Federația Mondială a Obezității (FMO), precizează BBC.
Mai mult de patru miliarde de persoane vor fi afectate, iar ratele vor crește cel mai rapid în rândul copiilor, se arată în raportul său.
Se așteaptă ca țările cu venituri mici sau medii din Africa și Asia să înregistreze cele mai mari creșteri.
Raportul preconizează că, până în 2035, costul obezității se va ridica la peste 4 miliarde de dolari (3,3 miliarde de lire sterline) anual.
Președintele federației, profesorul Louise Baur, a descris concluziile raportului ca fiind un avertisment clar pentru țări de a acționa acum sau de a risca repercusiuni în viitor.
Raportul evidențiază în special ratele în creștere ale obezității în rândul copiilor și adolescenților, cu rate care se așteaptă să se dubleze față de nivelurile din 2020, atât în rândul băieților, cât și al fetelor.
Profesorul Baur a declarat că această tendință este „deosebit de îngrijorătoare”, adăugând că „guvernele și factorii de decizie politică din întreaga lume trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a evita transmiterea costurilor de sănătate, sociale și economice către generația tânără”, evaluând „sistemele și factorii de bază” care contribuie la obezitate.
Efectele prevalenței obezității asupra țărilor cu venituri mai mici sunt, de asemenea, evidențiate în raport. Nouă din cele 10 țări cu cele mai mari creșteri preconizate ale obezității la nivel global sunt state cu venituri mici sau medii-jos din Africa și Asia.
Printre motive se numără tendințele în ceea ce privește preferințele alimentare către alimente mai mult procesate, niveluri mai mari de sedentarism, politici mai slabe de control al aprovizionării cu alimente și al comercializării acestora, precum și servicii de asistență medicală mai puțin dotate cu resurse pentru a ajuta la gestionarea greutății și la educația pentru sănătate.
Țările cu venituri mai mici sunt „adesea cele mai puțin capabile să reacționeze la obezitate și la consecințele acesteia”.
Concluziile estimează că creșterea ratelor de obezitate din întreaga lume va avea un impact semnificativ asupra economiei mondiale, echivalând cu 3% din produsul intern brut mondial.
Raportul subliniază faptul că recunoașterea impactului economic al obezității „nu reprezintă în niciun caz o învinovățire a persoanelor care suferă de obezitate”.
Datele publicate în raport vor fi prezentate luni în cadrul ONU.
Obezitatea este un termen medical folosit pentru a descrie o persoană cu un exces mare de grăsime corporală.
Raportul folosește indicele de masă corporală (IMC) pentru a face evaluările sale. IMC se calculează prin împărțirea greutății unui adult la pătratul înălțimii sale.

Mai mult de jumătate din populația lumii va fi clasificată ca fiind obeză sau supraponderală până în 2035 dacă nu se iau măsuri, avertizează Federația Mondială a Obezității (FMO), precizează BBC.