VIDEO. Fox News și Dominion Systems, acord ”istoric”, în valoare de 787 milioane de dolari, pentru a nu se ajunge la proces

0
10
Fox News și Dominion Systems, acord ”istoric”, în valoare de 787 milioane de dolari, pentru a nu se ajunge la proces. Foto: Tw/@krassenstein

Fox News a soluționat un proces de defăimare intentat de compania Dominion, în legătură cu reportajul său despre alegerile prezidențiale din 2020, scrie BBC.

Într-o înțelegere de ultimă oră înainte de proces, televiziunea a fost de acord să plătească 787,5 milioane de dolari (634 milioane de lire sterline) – aproximativ jumătate din suma de 1,6 miliarde de dolari solicitată inițial de Dominion.

Dominion a susținut că afacerea sa a fost afectată de faptul că Fox a răspândit afirmații false că votul a fost fraudat împotriva lui Donald Trump.

Înțelegerea îi scutește pe directorii Fox, precum Rupert Murdoch, de a fi nevoiți să depună mărturie.

Judecătorul de caz nu este obligat să își dea aprobarea pentru acest acord

Fox a declarat că înțelegerea de marți în unul dintre cele mai așteptate procese de defăimare din istoria recentă a SUA reflectă „angajamentul său față de cele mai înalte standarde jurnalistice”.

Comunicatul Fox a adăugat, fără a detalia, că postul de televiziune „recunoaște hotărârile judecătorești care au constatat că anumite afirmații despre Dominion sunt false”.

Directorul executiv al Dominion, John Poulos, a declarat într-o conferință de presă că acordul includea faptul că Fox „recunoaște că a spus minciuni, provocând daune enorme companiei mele”.

Justin Nelson, un avocat al Dominion, a declarat reporterilor că „adevărul contează”.

„Minciunile au consecințe”, a adăugat el. „În urmă cu mai bine de doi ani, un torent de minciuni a dus Dominion și funcționarii electorali din întreaga Americă într-un univers alternativ al teoriilor conspirației, provocând daune grave pentru Dominion și pentru țară”.

Nelson a adăugat că, pentru ca „democrația să reziste”, americanii trebuie să „împărtășească un angajament față de fapte”.

Argumentele de deschidere în acest caz ar fi trebuit să înceapă marți după-amiază.

Anunțul unei înțelegeri a venit după o întârziere inexplicabilă de mai multe ore, după ce selecția juriului s-a încheiat, ceea ce a dus la speculații privind discuțiile din spatele scenei.

Luni, judecătorul Eric Davis de la Curtea Superioară din Delaware a anunțat că începerea procesului va fi amânată cu 24 de ore.

Deși nu a oferit niciun motiv, presa americană a relatat că aceasta a fost pentru a da ambelor părți posibilitatea de a ajunge la o înțelegere.

Cu toate acestea, marți dimineață, ambele părți păreau să se pregătească pentru un proces de lungă durată.

Avocații Fox au obiectat în repetate rânduri cu privire la daunele de 1,6 miliarde de dolari solicitate de Dominion, cu sediul în Colorado, caracterizând cifra ca fiind masiv umflată.

Fox a argumentat că „costul real” al cazului ar fi reprezentat drepturile „prețioase” la libertatea de exprimare și la libertatea presei, consacrate în Primul Amendament al Constituției SUA.

Procesul intentat de Dominion susținea că rețeaua conservatoare ar fi pătat reputația companiei de vot electronic prin difuzarea unor minciuni despre faptul că votul din 2020 ar fi fost furat de fostul președinte Trump.

Trump a atacat compania de mașini de vot după scrutin, afirmând în mod fals că aceasta a fraudat alegerile pentru a-l favoriza pe câștigătorul Joe Biden.

În proces se spune că afirmațiile false au fost în parte un efort de a convinge telespectatorii care au fost supărați de decizia Fox în noaptea alegerilor de a declara – corect – că Joe Biden, contracandidatul de atunci al lui Trump, a câștigat statul crucial Arizona.

Doi dintre directorii de la Fox responsabili de decizia privind Arizona și-au pierdut locurile de muncă două luni mai târziu.

Constatările juridice publicate înaintea procesului au sugerat că o serie de directori și jurnaliști de la Fox au pus la îndoială și au respins în privat afirmațiile conspiraționiste potrivit cărora alegerile prezidențiale din 2020 au fost furate, dar le-au difuzat totuși.

Documentele judiciare arată că Murdoch s-a referit la afirmațiile despre Dominion ca fiind „cu adevărat nebunești”, dar nu a luat nicio măsură.

Într-o serie de mesaje text, gazda de top Tucker Carlson a spus că unele dintre afirmații erau „nebunești”. Un alt prezentator, Sean Hannity, a spus în privat că nu le-a crezut „nici măcar o secundă”.

Fox a spus că cuvintele au fost scoase din context

Înaintea procesului, judecătorul Davis a decis că afirmațiile împotriva Dominion au fost deja dovedite ca fiind false, subliniind că falsurile erau „foarte clare”.

În ciuda plății uriașe, unii experți juridici consideră că înțelegerea a fost, în general, un rezultat pozitiv pentru rețea.

Roy Gutterman, profesor la Universitatea Syracuse și expert în primul amendament, a declarat: „Dacă ne uităm în perspectivă la un proces de șase săptămâni, acest lucru urma să fie epuizant pentru toți cei implicați și probabil jenant pentru Fox.

„Dar un verdict împotriva Fox ar fi putut fi și mai costisitor și ar fi avut implicații serioase asupra hotărârilor ulterioare cu privire la standardul de rea intenție reală și la Primul Amendament în sine”.

Dacă procesul de defăimare ar fi mers mai departe, jurații ar fi avut sarcina de a stabili dacă Fox News a acționat cu „răutate reală” prin difuzarea unor afirmații despre care știa că sunt false.

Avocatul specializat în litigii civile Michelle Simpson Tuegel a declarat pentru BBC că înțelegerea „vorbește despre amenințarea masivă pe care Fox a văzut-o în acest litigiu”.

„Prejudiciul de reputație provocat de faptul că directorii, inclusiv președintele Rupert Murdoch, și gazdele au fost chemați la bară pare să fi determinat părțile să se îndrepte spre o rezoluție”, a adăugat dna Tuegel.

Fox se confruntă în continuare cu un al doilea proces similar de defăimare intentat de o altă firmă de tehnologie electorală, Smartmatic, care cere 2,7 miliarde de dolari.

Dominion mai are încă litigii în curs împotriva a două rețele de știri conservatoare, OAN și Newsmax.

De asemenea, compania a dat în judecată aliați ai lui Trump, precum Rudy Giuliani, Sidney Powell și Mike Lindell.

VIDEO. Fox News și Dominion Systems, acord ”istoric”, în valoare de 787 milioane de dolari, pentru a nu se ajunge la proces
VIDEO. Fox News și Dominion Systems, acord ”istoric”, în valoare de 787 milioane de dolari, pentru a nu se ajunge la proces
VIDEO. Fox News și Dominion Systems, acord ”istoric”, în valoare de 787 milioane de dolari, pentru a nu se ajunge la proces

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.