Fosta campioană de la Wimbledon, Simona Halep, spune că este „foarte greu să pierzi zile, săptămâni și luni” în timp ce așteaptă ca dosarul său de dopaj să fie rezolvat, precizează BBC.
Românca în vârstă de 31 de ani, care a câștigat Wimbledon în 2019, a fost suspendată provizoriu în ultimele șase luni.
Halep a fost depistată pozitiv cu roxadustat la US Open în august, dar neagă că a luat cu bună știință substanța interzisă.
Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, responsabilă cu testele în acest sport, a precizat că „procesul este în curs de desfășurare”.
Aceasta a adăugat că cazul fostului număr unu mondial Halep „se desfășoară în conformitate cu Codul mondial antidoping”.
Halep, dublă campioană de Grand Slam, care a câștigat și Openul Franței în 2018, a declarat că „nu i-a trecut niciodată prin minte” să trișeze și susține că testul eșuat s-a datorat unui supliment „contaminat”.
I’ve been provisionally suspended for 8 months even though I’ve sent all the evidence regarding my contamination to the ITF last December. I don’t ask for any special treatment, but to be able to get judged by the Tribunal. I feel it is unfair. How long is it going to last? pic.twitter.com/ZwcMzXKnd0
— Simona Halep (@Simona_Halep) April 27, 2023
Roxadustat este un medicament anti-anemie care stimulează producția de globule roșii în organism.
În primul său interviu de când a fost interzisă provizoriu în octombrie, Halep a declarat că este frustrată de timpul necesar pentru rezolvarea cazului.
„Nu cer un tratament special. Cer doar să fiu judecată. Cât timp va mai dura?”, a declarat ea pentru site-ul Tennis Majors.
Ea a adăugat: „La această vârstă, este foarte greu să pierzi zile, săptămâni și luni. Îți este teamă de accidentări. Când nu ai meciuri oficiale, este mai riscant.
„Când timpul trece așa, este mai greu să revii”.
Halep, care se afla pe locul nouă în clasament când a intrat în vigoare interdicția, este una dintre cele mai mediatizate jucătoare de tenis care nu a trecut un test antidoping și cea mai importantă de când rusoaica Maria Sharapova, de cinci ori campioană la turnee majore, a fost interzisă în 2016.
Organismul mondial de conducere a tenisului, Federația Internațională de Tenis, a declarat că nu a avut „nicio implicare în gestionarea acestui caz”.
„Programul antidoping este gestionat și aplicat de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) în numele ATP, WTA, ITF și al turneelor de Mare Șlem”, se arată într-o declarație.
ITF statement regarding comments made by Simona Halep:
„The ITF has had no involvement in the management of this case, as the Tennis Anti-Doping Programme is managed and enforced by the International Tennis Integrity Agency (ITIA) on behalf of the ATP, WTA, ITF and Grand Slams.”
— ITF Media (@ITFMedia) April 28, 2023
Investigațiile privind testele eșuate de către ITIA sunt adesea un proces complex, cu atât mai mult atunci când un jucător neagă că a luat o substanță cu bună știință.
Nu este neobișnuit ca aceste cazuri să dureze mai multe luni pentru a fi rezolvate.
În astfel de cazuri, un jucător poate prezenta dovezi care să infirme sau să atenueze testul eșuat. Acest lucru ar atrage după sine o investigație și teste suplimentare din partea ITIA, ceea ce ar duce la o nouă prelungire a procesului.

Simona Halep frustrată din cauza procesului în cazul de dopaj. Campioana de la Wimbledon 2019 a fost suspendată 6 luni