Această versiune vegetariană a fatteh este o rețetă Anissei Helou, simplu de preparat, folosind vinete în loc de carne, scrie BBC.
Există nenumărate moduri de a prepara fatteh, un fel de mâncare stratificat care constă în mod tradițional din pâine, carne poșată, năut și iaurt. Indiferent de variațiile din Orientul Mijlociu, fatteh se prepară în mod tradițional pentru a folosi pâinea plată veche de o zi, înmuiată în bulion sau iaurt.
Bucătarul-șef și autoarea premiată de cărți de bucate Anissa Helou pregătește fatteh pentru oaspeți, iar rețeta ei este de obicei făcută cu pui și năut. Cu toate acestea, versiunea ei vegetariană este, de asemenea, simplu de realizat, folosind vinete în loc de carne.
INGREDIENTE
- 3 vinete (aproximativ 300 g fiecare), decojite pentru a crea un efect de dungi (adică lăsând fâșii de piele), tăiate în rondele de grosime medie
- ulei de măsline extravirgin
- sare de mare
- 60 g (2 oz) de nuci de pin
- 1 pâine pita mare, desfăcută
- 900 g (32 oz) iaurt grecesc
- 1 lingură de tahini
- 1 cățel de usturoi, decojit și zdrobit
- frunze de mentă (aproximativ o mână), tocate foarte fin
Metoda
Pasul 1
Preîncălziți grătarul la foc maxim. Ungeți vinetele cu ulei de măsline pe ambele părți. Aranjați-le pe o foaie de copt și așezați foaia de copt cât mai aproape de sursa de căldură. Grătarul se lasă timp de aproximativ 15-20 de minute, sau până când vinetele sunt aurii și complet moi. Se asezonează cu sare după gust. Se păstrează la cald.
Pasul 2
Încălziți cuptorul la 220°C (425°F). Răspândiți nucile de pin pe o foaie de copt și coaceți-le timp de aproximativ 5 minute sau până când devin aurii.
Pasul 3
Între timp, prăjiți pâinea în cuptorul încins sau sub grătar până când devine aurie, nu mai mult de 5 minute; lăsați-o să se răcească. ( Dacă se dorește, se stropește pâinea cu ulei de măsline înainte de prăjire).
Pasul 4
Puneți iaurtul într-un bol. Adăugați tahini, usturoiul, menta și sare după gust. Se amestecă bine.
Pasul 5
Rupeți pâinea prăjită în bucăți de mărime mică și întindeți-o într-un platou de servire. Acoperiți cu feliile de vinete la grătar. Puneți iaurtul peste tot. La final, presărați nucile de pin prăjite peste tot. Serviți imediat.
