
Fostul șef al Mastercard, Ajay Banga, a fost ales să conducă Banca Mondială, în contextul în care aceasta se străduiește să ajute țările cu venituri mici să depășească datoriile și să combată schimbările climatice, scrie BBC.
Banga, nominalizat de președintele Joe Biden pentru acest post, este primul indian american care conduce banca.
El îl va înlocui pe David Malpass, care a stârnit proteste pentru că a părut să pună la îndoială rolul oamenilor în schimbările climatice. El își începe mandatul de cinci ani la 2 iunie.
În prezent cetățean american, dl Banga și-a început cariera în India, țara sa natală, unde tatăl său a fost ofițer în armată. A lucrat la Nestle și Citigroup înainte de a se alătura companiei Mastercard, unde a rămas mai mult de un deceniu.
Președintele SUA, Joe Biden, l-a numit „un lider transformator” care are experiența necesară pentru a conduce Banca Mondială.
„El va ajuta la conducerea instituției pe măsură ce aceasta evoluează și se extinde pentru a aborda provocările globale care afectează în mod direct misiunea sa principală de reducere a sărăciei – inclusiv schimbările climatice”, a declarat Biden.
Anunțând confirmarea lui Banga, directorii executivi ai băncii au afirmat într-o declarație că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu el „la toate ambițiile și eforturile Grupului Băncii Mondiale, menite să abordeze cele mai dificile provocări de dezvoltare cu care se confruntă țările în curs de dezvoltare”.
SUA, cel mai mare acționar al Băncii Mondiale, este în mod tradițional responsabilă de selectarea persoanei care va conduce instituția, care împrumută anual miliarde de dolari țărilor.
Țările în curs de dezvoltare s-au plâns în trecut de acest lucru, dar dl Banga a fost singurul candidat la președinție.
„Ajay a fost ales cu o aprobare răsunătoare din partea directorilor executivi și își va începe mandatul cu un sprijin incredibil de puternic din partea membrilor Băncii Mondiale”, a declarat un oficial american de rang înalt cu privire la vot.
Numirea lui Banga vine într-un moment important pentru organizația de dezvoltare
SUA și alte națiuni bogate au făcut presiuni asupra băncii pentru a-și spori împrumuturile pentru combaterea schimbărilor climatice. Împrumuturile de aproximativ 100 de miliarde de dolari (80 de miliarde de lire sterline) pe an acordate de bancă pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față schimbărilor climatice sunt departe de cele 1 miliard de dolari de care acestea susțin că este nevoie.
Multe țări în curs de dezvoltare se tem că accentul pus pe schimbările climatice va deturna atenția de la eforturile de combatere a sărăciei.
Țările în curs de dezvoltare au fost grav afectate de pandemie, de creșterea prețurilor la alimente și energie și de nivelurile nesustenabile ale datoriei.
În calitate de președinte al Băncii Mondiale, Banga va trebui să abordeze aceste probleme – toate acestea fără a avea în mod clar bani suplimentari pe masă.
Într-un interviu acordat BBC în luna martie, când Banga se afla într-un turneu de ascultare în Africa, a declarat că dorește ca banca să fie un „catalizator” și un „lider de opinie” pentru acțiune,
„De asemenea, trebuie să aducem sectorul privat pentru a putea atinge aceste obiective ambițioase pe care le avem cu toții”, a spus el.

Fostul șef Mastercard, numit în fruntea Băncii Mondiale. Ajay Banga, nominalizat de președintele Joe Biden pentru acest post