SUA acuză Africa de Sud că a oferit Rusiei arme și muniție pentru invazia din Ucraina. Președintele african a anunțat că deschide o anchetă

0
17

Ambasadorul SUA în Africa de Sud a acuzat această țară că furnizează arme Rusiei, în ciuda neutralității sale declarate în războiul din Ucraina, precizează BBC.

Reuben Brigety a afirmat că o navă rusă a fost încărcată cu muniție și arme în Cape Town în decembrie anul trecut.

Biroul președintelui Cyril Ramaphosa s-a declarat dezamăgit de aceste afirmații și a precizat că nu au fost furnizate dovezi care să le susțină.

Țara și-a menținut pretențiile de neutralitate în invazia din Ucraina.

Brigety a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă la Pretoria, că Washingtonul este îngrijorat de poziția declarată de nealiniere a țării în legătură cu conflictul.

El s-a referit la andocarea unei nave de marfă în baza navală Simon’s Town între 6 și 8 decembrie anul trecut, care, a fost „sigur”, a încărcat arme și muniții „în timp ce se îndrepta spre Rusia”.

Prezența navei, Lady R, a părut curioasă la momentul respectiv și a ridicat întrebări din partea unor politicieni locali.

„Înarmarea rușilor este extrem de gravă și nu considerăm că această problemă este rezolvată”, a declarat dl Brigety, într-o acuzație acuzatoare care pare să îi fi luat prin surprindere pe oficialii sud-africani.

În urma acestor acuzații, guvernul sud-african a anunțat înființarea unei anchete independente conduse de un judecător pensionat, a declarat un purtător de cuvânt al biroului președintelui.

SUA critică de luni de zile relația confortabilă pe care Africa de Sud o are în continuare cu Rusia

Adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat joi jurnaliștilor că SUA a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la Lady R. cu numeroși oficiali sud-africani.

El a declarat că SUA se va pronunța împotriva „oricărei țări care ia măsuri pentru a sprijini războiul ilegal și brutal al Rusiei în Ucraina”, dar nu a spus dacă vor exista repercusiuni pentru Africa de Sud dacă afirmațiile se vor dovedi a fi adevărate.

Washingtonul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la participarea Africii de Sud la exerciții militare cu Rusia și China în timpul aniversării invaziei din Ucraina.

Exercițiile navale au avut loc timp de 10 zile în februarie și au fost criticate de către figurile opoziției ca fiind o aprobare a invaziei rusești.

Autoritățile sud-africane au negat că jocurile de război au fost programate în mod provocator pentru a coincide cu aniversarea de un an și au declarat că țara găzduiește în mod obișnuit exerciții similare cu alte națiuni, inclusiv Franța și SUA.

Africa de Sud s-a abținut anterior de la un vot al ONU care condamna invazia. De asemenea, a refuzat să se alăture SUA și Europei în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei.

Ca răspuns la o întrebare adresată de liderul opoziției, John Steenhuisen, președintele Ramaphosa a declarat joi în parlament că vor fi analizate comentariile ambasadorului american.

Președintele a cerut partidelor din opoziție să permită finalizarea procesului, adăugând că „în timp vom putea vorbi despre acest lucru”.

Dacă afirmațiile sunt adevărate, acestea nu numai că slăbesc pretenția de neutralitate a Africii de Sud, dar unii ar putea merge chiar până la a spune că țara este complice la agresiunea actuală a Rusiei în Ucraina.

„Dacă se găsesc gloanțe sud-africane pe cadavrele din Ucraina, nu este o poziție în care am vrea să ne aflăm”, a declarat un expert în relații internaționale.

Detaliile din jurul depozitului de arme sunt încă subțiri. Nu este clar dacă armele ar fi fost achiziționate de la o companie de armament de stat sau de la o companie de armament cu sediul în Africa de Sud.

Dar, în orice caz, acest lucru nu este de bun augur pentru legăturile internaționale ale Africii de Sud, în special cu SUA, unul dintre cei mai mari aliați comerciali ai acesteia.

În centrul problemei pentru Africa de Sud acum, în urma acestor afirmații, va fi impresia pe care ar putea-o crea faptul că țara nu numai că nu este aliniată, dar a ales de fapt să fie un „aliat moale” al Rusiei, într-un moment în care unele țări occidentale consideră Rusia ca fiind un agresor vinovat de încălcarea drepturilor omului.

Africa de Sud are legături moderne cu Rusia, deoarece este membră a alianței Brics, un grup care reprezintă unele dintre cele mai importante economii emergente din lume, inclusiv China, Brazilia și India.

Congresul Național African (ANC), care guvernează țara, are, de asemenea, legături de lungă durată cu Rusia

Africa de Sud s-a confruntat cu o dilemă diplomatică în martie, după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

Acesta este acuzat că este responsabil pentru crime de război în Ucraina, inclusiv pentru deportarea ilegală a copiilor.

Putin urma să participe la un summit Brics care urma să aibă loc în Africa de Sud în luna august, dar mandatul a însemnat că Pretoria va trebui să îl rețină la sosire.

Ca răspuns, luna trecută, dl Ramaphosa a declarat că ANC a decis că Africa de Sud ar trebui să părăsească CPI, înainte de a da înapoi câteva ore mai târziu, citând ceea ce biroul său a numit o „eroare” de comunicare.

Din punct de vedere istoric, Africa de Sud a avut o industrie de armament înfloritoare, vânzând arme țărilor de pe întregul continent. Dimensiunea acestei puteri în domeniul armamentului până în prezent nu este cunoscută în prezent.

Autoritățile sud-africane au fost mai puțin încântate de acuzația ambasadorului american, spunând că problema ar fi trebuit să fie tratată prin canalele diplomatice adecvate.

Nu este suficient ca trimisul să afirme pur și simplu existența informațiilor și mulți din Africa de Sud vor aștepta ca SUA să furnizeze dovezi în sprijinul afirmațiilor sale.

Aceasta este o reținere a afirmațiilor făcute cândva de SUA cu privire la armele de distrugere în masă, ceea ce a dus la invazia Irakului cu câțiva ani în urmă.

SUA acuză Africa de Sud că a oferit Rusiei arme și muniție pentru invazia din Ucraina. Președintele african a anunțat că deschide o anchetă
SUA acuză Africa de Sud că a oferit Rusiei arme și muniție pentru invazia din Ucraina. Președintele african a anunțat că deschide o anchetă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.