Binance, gigantul criptografic, se află în fața unui nou proces intentat de Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimburi (SEC) din SUA, care acuză platforma de ignorare a reglementărilor destinate protejării investitorilor, anunță CNN.
În conformitate cu afirmațiile SEC, Binance a utilizat în mod necorespunzător fondurile clienților. Compania a răspuns promițând să-și apere platforma „viguros” și a subliniat că discuțiile cu autoritatea de reglementare sunt în curs.
Binance a criticat procesul, afirmând că acesta este un exemplu al „refuzului eronat și conștient al autorităților de reglementare de a oferi claritatea și îndrumarea atât de necesare pentru industria activelor digitale”.
Conflictul juridic survine pe fondul unei creșteri a supravegherii asupra industriei criptomonede de către autoritățile americane, care caută să utilizeze legislația existentă pentru a combate fraudele și alte probleme.
Acest efort de reglementare a devenit o prioritate după prăbușirea dramatică a rivalului Binance, FTX, anul trecut. În martie, Comisia pentru Tranzacționarea Contractelor de Mărfuri (CFTC) din SUA a intentat un proces separat împotriva Binance, acuzându-l că operează ilegal în țară.
În ultimul caz, SEC afirmă că Binance și fondatorul său, Changpeng Zhao, au demonstrat „un dispreț flagrant pentru legile federale privind valorile mobiliare” și pentru protecția pe care aceste legi o oferă investitorilor și pieței, cu scopul de a se îmbogăți.
Conform SEC, compania a atras în mod ilegal investitori și clienți, a exagerat nivelul de tranzacționare pe platformă și a prezentat în mod eronat măsurile de supraveghere și precauție privind riscurile. SEC susține că aceste acțiuni i-au permis Binance să obțină venituri de cel puțin 11,6 miliarde de dolari de la clienții din SUA între iunie 2018 și iulie 2021.

„Susținem că Zhao și entitățile Binance s-au angajat într-o rețea extinsă de înșelăciune, conflicte de interese, lipsă de dezvăluiri și evaziune calculată a legii”, a declarat președintele SEC, Gary Gensler, în declarația sa.
În urma știrilor despre proces, prețul Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, a scăzut cu 5%. Publicul este îndemnat să fie prudent atunci când investește în orice formă de active digitale, mai ales prin intermediul platformelor care sunt în prezent sub cercetare sau sunt considerate ilegale de autoritățile de reglementare financiară.
Gensler a adăugat un avertisment pentru publicul larg, spunând că „publicul ar trebui să se ferească să investească oricare dintre bunurile câștigate cu greu cu sau pe aceste platforme ilegale”.
În contextul incertitudinii juridice și a volatilității pieței, investitorii sunt îndemnați să fie foarte precauți atunci când decid să investească în criptomonede. Într-un sector caracterizat de rapiditate și inovație, este crucial să se efectueze cercetări adecvate și să se consulte cu un consilier financiar de încredere înainte de a face orice investiție majoră.