Nuclearelectrica, profit uriaș în primul semestru din 2023. Venituri de peste 1 miliard de lei

0
72
România devine principala sursă de energie pentru Republica Moldova. Nuclearelectrica și Energocom, înțelegere pentru a extinde cooperarea pe termen lung. Foto: Tw/@CanduEnergy
România devine principala sursă de energie pentru Republica Moldova. Nuclearelectrica și Energocom, înțelegere pentru a extinde cooperarea pe termen lung. Foto: Tw/@CanduEnergy

Nuclearelectrica, compania care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a anunțat că a obținut în primul semestru al anului un profit net în valoare de 1,288 miliarde de lei, înregistrând astfel o creștere de 5,6% față de aceeași perioadă a anului precedent, când profitul a fost de 1,22 miliarde de lei, scrie G4Media.

De asemenea, producția de energie electrică a companiei a înregistrat o creștere de 3%, atingând 4.920 GWh în primele șase luni ale anului curent, comparativ cu 4.779 GWh în aceeași perioadă a anului anterior.

Veniturile din exploatare ale Nuclearelectrica au crescut semnificativ, cu 20,4%, ajungând la 3,77 miliarde de lei la sfârșitul lunii iunie 2023, față de 3,14 miliarde de lei în iunie 2022.

În ciuda creșterii profiturilor și veniturilor, raportul companiei a indicat o scădere a profitului operațional (EBITDA) cu 4,7% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest declin semnificativ se datorează creșterii cheltuielilor cu contribuția la fondul de tranziție energetică, care a crescut cu 149,5% în primele șase luni ale anului 2023 în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior. Această majorare a fost influențată de schimbările în metodologia de calcul și de creșterea veniturilor din vânzarea energiei electrice.

O altă informație importantă din raportul companiei este legată de veniturile din vânzarea energiei electrice. Aceste venituri au crescut cu 19,8%, susținând astfel creșterea totală a veniturilor din exploatare. Această creștere a fost generată în principal de majorarea cu 21,5% a prețului mediu ponderat al energiei electrice vândute în primul semestru al anului 2023 față de aceeași perioadă a anului 2022. Cu toate acestea, cantitatea totală de energie electrică vândută a înregistrat o ușoară scădere de 1,3%.

Nuclearelectrica a evidențiat că în ceea ce privește piața concurențială a contractelor bilaterale, cantitatea de energie electrică vândută a scăzut semnificativ cu 48,7%, reprezentând acum 43,32% din totalul cantității vândute. În acest context, prețul mediu de vânzare pe această piață a crescut cu 108,5%. De asemenea, pe piața spot (PZU și PI), cantitatea de energie electrică vândută de către Nuclearelectrica a scăzut cu 16,4%, reprezentând 13,81% din cantitatea totală vândută, iar prețul mediu de vânzare a scăzut cu 48,5%.

Pe lângă performanțele financiare, Nuclearelectrica a oferit detalii despre producția de energie electrică din cele două unități operaționale ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Producția brută de energie electrică din aceste unități a fost de 5.344.882 MWh în primul semestru al anului 2023, din care 2.346.037 MWh au fost generate în trimestrul II. Din această cantitate, consumul propriu tehnologic și consumul în timpul opririlor au totalizat 424.000 MWh în primul semestru al anului 2023. Cantitatea totală de energie electrică livrată în Sistemul Energetic Național (SEN) a fost de 4.920.140 MWh în primul semestru al anului 2023, reprezentând o creștere de 2,9% față de aceeași perioadă a anului anterior.

În ceea ce privește investițiile, Nuclearelectrica a anunțat că valoarea totală a programului de investiții pentru anul 2023 este de 1,345 miliarde lei, semnificativ mai mare decât valoarea programului din anul precedent. Acest program cuprinde proiecte de investiții pentru Centrul Nuclear de la Cernavodă și pentru alte sedii ale companiei, cu scopul de a sprijini dezvoltarea pe termen lung a companiei.

Nuclearelectrica joacă un rol semnificativ în producția de energie electrică la nivel național, contribuind cu peste 18% din totalul producției prin energia nucleară. Compania operează două unități nucleare CANDU, care sunt recunoscute ca fiind printre cele mai performante din lume. De asemenea, aceasta desfășoară proiecte de investiții și dezvoltare pentru a-și menține poziția în industrie și a susține nevoile energetice ale țării în viitor.

Nuclearelectrica, profit uriaș în primul semestru din 2023. Venituri de peste 1 miliard de lei
Nuclearelectrica, profit uriaș în primul semestru din 2023. Venituri de peste 1 miliard de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.