Un nou raport al Ministerului Sănătății arată că spitalele private din România au înregistrat o creștere semnificativă a numărului de pacienți tratați în prima jumătate a anului 2023.
Cu toate acestea, acestea rămân mult în urma spitalelor publice în ceea ce privește volumul de cazuri tratate, scrie Newsweek.
Potrivit analizei, care a fost inclusă în nota de fundamentare a unui proiect de act normativ, numărul de cazuri în spitalizare continuă a crescut cu 9,7% în spitalele private, până la 101.663, în timp ce numărul de spitalizări de zi s-a majorat cu 63,1%, ajungând la 681.614. În comparație, spitalele publice au înregistrat 1,68 milioane de cazuri de spitalizare continuă și circa 2,26 milioane de spitalizări de zi.
În contrast, spitalele publice au arătat o scădere de 14,7% în spitalizările continue față de primul semestru din 2019. Autorii raportului susțin că această tendință „se înscrie în strategia națională de sănătate, care are ca obiectiv principal inversarea piramidei serviciilor de sănătate, eliminarea internărilor nenecesare și dezvoltarea serviciilor de ambulator”.
Unul dintre factorii care au contribuit la creșterea activității în spitalele private este schimbarea reglementărilor.
„Acest lucru se datorează eliminării plafonului CNAS a numărului de spitalizări de zi contractate”, arată documentul.
Acesta sugerează că schimbările legislative au permis spitalelor private să extindă serviciile oferite, rezultând într-o creștere a numărului de pacienți tratați.
Numărul de cazuri de spitalizare continuă în spitalele private reprezintă 6% din volumul înregistrat în spitalele publice, în timp ce spitalizările de zi din spitalele private înseamnă 30% din cele realizate în unitățile medicale publice.
În contextul în care sistemul de sănătate publică din România se confruntă cu diverse provocări, aceste date ar putea servi drept punct de plecare pentru dezbateri mai ample privind rolul spitalelor private în furnizarea serviciilor de sănătate la nivel național.