Avertismentul Dr. Doru Negru: Totul despre pericolul consumului de energizante la copii. „Bombe calorice cu multă energie”

0
7

Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, a lansat o alertă gravă privind consumul de băuturi energizante în rândul tinerilor și copiilor.

Acesta a catalogat băuturile ca fiind „bombe calorice cu multă energie în volum foarte mic, cu eliberare rapidă”, cu efecte nefaste pentru sănătate, precizează Digi24.

Potrivit dr. Negru, consumul de băuturi energizante poate genera multiple probleme de sănătate, inclusiv creșterea bruscă a glicemiei, tensiune arterială mărită și stări de agitație.

„Copilul e și așa agitat, îi mai trebuie să se mai agite?”, se întreabă medicul, care argumentează că aceste băuturi pot epuiza rezervele energetice ale celulei, în loc să ajute la concentrare și performanță.

„Energizantele sunt un real pericol pentru sănătatea copiilor, pentru că au în conținut substanțe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona dar și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central”, afirmă Alfred Simonis, Președintele interimar al Camerei Deputaților.

Dr. Negru mai atrage atenția și asupra unui alt pericol latent: dezvoltarea diabetului. „Probabilitatea de a face un diabet în timp este mai mare decât la cei care nu beau energizante”, subliniază el. De asemenea, este mare probabilitatea de acumulare a kilogramelor, datorită caloriilor în exces.

În contextul acestei dezbateri, Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, a anunțat depunerea în Parlament a două proiecte de lege. Primul proiect propune interzicerea vânzării de băuturi energizante către minori, iar al doilea proiect se concentrează pe interzicerea țigărilor electronice pentru aceeași categorie de vârstă.

Dr. Negru subliniază că există o presiune socială tot mai mare printre tineri de a consuma aceste băuturi: „Dacă nu ai energizantul la tine, nu ești bun”, spune el, comparând această presiune cu cea asociată consumului de droguri, alcool și țigări.

Este evident că apelul dr. Negru și mișcările legislative inițiate de către Alfred Simonis reprezintă pași importanți în direcția combaterii acestui fenomen alarmant. Consumul de energizante în rândul tinerilor devine o problemă de sănătate publică, care necesită măsuri rapide și eficiente pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili.

„Nu avem nevoie de așa ceva. Sunt păguboase, sunt rele”, concluzionează Dr. Doru Negru.

Este un mesaj clar și un apel la acțiune pentru părinți, educație și autorități, pentru a se angaja într-un efort comun de a proteja sănătatea și viitorul tinerilor.

Avertismentul Dr. Doru Negru: Totul despre pericolul consumului de energizante la copii. „Bombe calorice cu multă energie”
Avertismentul Dr. Doru Negru: Totul despre pericolul consumului de energizante la copii. „Bombe calorice cu multă energie”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.