Comisia Europeană a decis să sancționeze cinci dintre cele mai mari companii farmaceutice cu o amendă totală de 13,4 milioane de euro pentru implicarea lor într-un cartel ilegal privind prețul unui ingredient esențial pentru medicamente. Aceasta este prima intervenție a Comisiei în sectorul farmaceutic legat de practici de cartel, scrie G4Media.
Din cele șase companii implicate, Boehringer, o firmă germană, a primit cea mai mare amendă, de 10,4 milioane de euro. Celelalte patru companii vizate sunt Alkaloids of Australia, Alkaloids Corporation, Linnea și Transo-Pharm. C2 PHARMA a scăpat fără amendă după ce a adus la cunoștința autorităților comportamentul ilegal al cartelului, beneficiind astfel de programul de clemență.
Ingredientul în centrul acestui scandal, N-butilbromura de scopolamină/iozină (SNBB), este esențial pentru producția antispasmodicului abdominal Buscopan și variantele sale generice. Ancheta a relevat că aceste companii au conspirat pentru a fixa prețul de vânzare al SNBB și pentru a aloca cote, încălcând astfel reglementările UE.
Implicarea a fost extinsă, cu activități de cartel având loc între 1 noiembrie 2005 și 17 septembrie 2019. Asta înseamnă că piața a fost afectată aproape 14 ani.
Decizia Comisiei de a impune aceste amenzi subliniază seriozitatea cu care UE privește comportamentul anti-concurențial. Mai mult, colaborarea cu autoritățile de reglementare din Elveția și Australia evidențiază natura globală a acestei chestiuni și nevoia de cooperare internațională pentru a aborda practicile anticoncurențiale.
Cu toate acestea, investigația nu s-a încheiat. Alchem, a șaptea companie implicată, a ales să nu ajungă la un acord cu Comisia. Ca atare, aceasta va fi supusă unei investigații mai aprofundate și este posibil să se confrunte cu sancțiuni mai mari în viitor.
Rămâne de văzut care vor fi consecințele pe termen lung ale acestei decizii, atât pentru industria farmaceutică, cât și pentru reglementările UE. Cu toate acestea, este clar că Comisia Europeană este decisă să pună capăt practicilor anticoncurențiale și să protejeze interesele consumatorilor din întreaga Europă.
