Proiectul de lege pentru certificarea producătorilor agricoli români, vizat de comisia de specialitate. Emil Dumitru, acuze la adresa deputaților PSD care s-au opus

0
14

Proiectul de lege privind instituirea schemei de Certificare Voluntară „De Origine România” (DOR), inițiat de Emil Dumitru, vice-președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a primit vot favorabil din partea comisiei.

Cu toate acestea, proiectul a fost contestat de către membrii PSD și s-a bucurat de sprijin din partea parlamentarilor din alte partide, scrie g4Media.

Emil Dumitru a subliniat că proiectul reprezintă o oportunitate de a aduce beneficii economiei românești și producției autohtone, consolidând legăturile dintre consumatori și produsele românești de calitate. Acesta este primul proiect de certificare voluntară din România, care va fi disponibil pentru orice producător sau procesator român. Obținerea certificatului atestă că produsul alimentar a fost fabricat în România din materii prime de origine românească.

Conform propunerii legislative, schema de certificare voluntară poate fi aplicată atât produselor neprelucrate, dacă producția, cultivarea sau reproducerea au loc pe teritoriul României, cât și produselor prelucrate, în cazul cărora se acceptă un procent de până la 25% de ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.

Proiectul de lege pentru certificarea producătorilor agricoli români, vizat de comisia de specialitate
Proiectul de lege pentru certificarea producătorilor agricoli români, vizat de comisia de specialitate

România nu dispune încă de o legislație de acest tip, în timp ce la nivel european există 442 de scheme de certificare. Emil Dumitru a argumentat că majoritatea statelor din Uniunea Europeană adoptă astfel de scheme pentru a proteja afacerile locale și interesele economice ale propriilor producători.

Implementarea acestor scheme poate spori competitivitatea fermierilor, contribuind la o integrare mai bună în lanțul agroalimentar, creșterea valorii afacerilor și competitivității produselor etichetate în acest fel. De asemenea, aceste scheme ajută consumatorii să aleagă produse de calitate, oferindu-le mai multe informații despre produsele pe care le achiziționează.

Proiectul de lege beneficiază și de sprijinul asociațiilor prezente la dezbaterea din comisie, printre care se numără Asociația pentru promovarea alimentului românesc, ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), Uniunea Cooperativelor de Ramură din Sectorul Vegetal, precum și Asociația Marilor Lanțuri de Magazine.

În concluzie, proiectul de lege pentru Certificarea Voluntară „De Origine România” (DOR) reprezintă un pas important către promovarea și protejarea producției autohtone și a produselor românești de calitate, în beneficiul atât al producătorilor locali, cât și al consumatorilor interesați de produsele tradiționale și autentice.

Proiectul pentru certificarea producătorilor agricoli români, vizat de comisia de specialitate. Emil Dumitru, acuze la adresa deputaților PSD care s-au opus
Proiectul pentru certificarea producătorilor agricoli români, vizat de comisia de specialitate. Emil Dumitru, acuze la adresa deputaților PSD care s-au opus

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.