
Un caz de corupție îndelungată la nivel înalt a fost adus în atenția publicului, implicând o funcționară a ANAF, Angela Georgeta Burlacu, și fiul său, Cristian Dragoș Burlacu. Acestia au fost condamnați pentru trafic de influență și luare de mită, însă pedepsele lor au fost reduse din cauza prescripțiilor, Ziare.com.
Angela Georgeta Burlacu, în calitate de consilier principal la ANAF – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, a abuzat de funcția sa între anii 2009-2017. Ea a pretins și primit mită sub forma „taxei de protecție” de la o firmă, cu ajutorul fiului său, Cristian Dragoș Burlacu. Rolul acestuia din urmă a fost de a disimula foloasele necuvenite prin contracte fictive.
Valoarea totală a prejudiciului se ridică la 1,4 milioane de lei, reprezentând costurile pachetelor turistice de care au beneficiat Burlacu, fiul său și apropiații lor pe o perioadă de 8 ani. Aceste excursii de lux au fost finanțate în secret de firmele pe care Burlacu le controla prin funcția sa la ANAF.
Curtea de Apel București a redus pedeapsa inițială a Angelei Georgeta Burlacu de la 8 ani la 5 ani și 2 luni de închisoare cu executare, datorită prescripției unor fapte. Cristian Dragoș Burlacu a scăpat de sancțiunea penală de 6 ani și 3 luni prin „marea prescripție”.
Judecătorii au motivat decizia prin abuzul funcției deținute de Burlacu și prin folosirea bolii fiului său ca pretext pentru justificarea activităților ilicite. S-a subliniat că sumele de bani și pachetele turistice primite de Burlacu și familia ei au depășit cu mult necesitățile tratării afecțiunii medicale a fiului său.
Cazul pune în lumină problemele profunde ale corupției din cadrul sistemului administrativ românesc. Utilizarea funcției publice pentru obținerea de foloase personale, în acest caz prin călătorii de lux finanțate de firmele controlate, evidențiază nevoia stringentă de reformă și transparență. Reducerea pedepselor din cauza prescripțiilor subliniază, de asemenea, nevoia de îmbunătățire a eficienței sistemului judiciar.
