Uniunea Salvați România (USR) a criticat dur recentul raport al Comisiei Europene privind statul de drept din România, acuzându-l de superficialitate în tratarea problemelor din justiție. Potrivit comunicatului USR, documentul nu reflectă complet situația actuală și complexitatea problemelor din sistemul judiciar românesc.
Deputatul USR și fost ministru al Justiției, Stelian Ion, a subliniat că raportul nu are profunzimea rapoartelor Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) din anii trecuți, care erau detaliate și argumentate.
„Se pare că, din nou, Comisia Europeană se face că nu vede tot ceea ce se petrece în România. Este chiar necredibil să ni se spună că lupta anticorupție merge bine, când am văzut cu toții că abia mai are suflu de câțiva ani încoace,” a declarat Stelian Ion.
Deputatul a criticat decizia Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de a nu contesta soluția de liberare condiționată a lui Remus Truică și a evidențiat problemele grave din sistemul judiciar care au fost abia menționate în raport.
Stelian Ion a evidențiat și faptul că multe dosare se închid din cauza prescripției sau a legilor date cu dedicație de liderii politici Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, care au dezincriminat evaziunea fiscală sub un milion de euro. „Aceste aspecte meritau un capitol special în raportul CE,” a adăugat el.
De asemenea, fostul ministru a criticat derapajele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în ceea ce privește hărțuirea unor magistrați incomozi și a menționat că problemele create de noua structură de investigare a infracțiunilor de corupție în justiție (SIIJ 2.0) au fost trecute cu vederea.
„De la crearea noii structuri de investigare a infracțiunilor de corupție în justiție, au fost finalizate doar două rechizitorii. Rețeaua gândită de Predoiu este un eșec, așa cum a fost și SIIJ,” a subliniat Stelian Ion.
Fostul ministru a mai adăugat că problema neaplicării deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind prescripția răspunderii penale și cauzele care au condus la închiderea a mii de dosare penale, inclusiv decizia Curții Constituționale referitoare la prescripție, ar fi trebuit analizate mai atent în raport.
