REVOLTĂTOR! Aceasta e LISTA medicilor judecați pentru corupție sau practici dubioase. Unii au fost condamnați, iar alții au beneficiat de decizii controversate

0
84
Medic la stat, cu salariu lunar de 11.000 de euro! Subiect de dezbatere publică în urma venitului său impresionant
Medic la stat, cu salariu lunar de 11.000 de euro! Subiect de dezbatere publică în urma venitului său impresionant

În ultimii ani, o serie de medici români celebri au fost implicați în scandaluri de corupție și practici medicale dubioase. Deși unii au fost condamnați, alții au beneficiat de tergiversarea proceselor sau de decizii controversate, care au dus la achitarea lor. În această analiză, vom explora cazurile notabile și deznodămintele acestora, ilustrând impasul în care se află justiția penală în România, precizează LIBERTATEA.

Cazul Mihai Lucan: Un dosar plimbat între parchete și încheiat prin prescripție

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al medicului Mihai Lucan, care a intrat în atenția publicului în 2013, după ce actorul Alexandru Arșinel a primit un transplant de rinichi „peste rând.” Deși ancheta a început în 2013, dosarul lui Lucan a fost clasat în 2023 din cauza intervenției prescripției. Această decizie a fost contestată de Lucan, care a dorit o clasare pe motivul că „fapta nu este prevăzută de legea penală.” Totuși, instanța a menținut soluția de clasare bazată pe prescripție.

Dan Tesloianu: Implanturi cardiace de la cadavre și un dosar în așteptarea prescrierii

Un alt caz grav este cel al medicului Dan Tesloianu de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași, acuzat în 2023 că a implantat pacienților 238 de dispozitive cardiace preluate de la cadavre. În ciuda gravității acuzațiilor, dosarul pare să se îndrepte către aceeași soartă ca cel al lui Lucan, cu riscul de a fi prescris înainte de a ajunge la o soluție finală.

Irinel Popescu și Vasile Ciurchea: Mită de sute de mii de euro la CNAS

Medicul Irinel Popescu, cunoscut pentru contribuțiile sale în transplantul hepatic, și Vasile Ciurchea, fost președinte al CNAS, sunt judecați pentru abuz în serviciu și luare de mită. Deși dosarul se află în faza de judecată pe fond, procesul se desfășoară lent, iar viitorul acestuia rămâne incert.

Ioan Lascăr: Licitații fictive și echipamente supraevaluate la Spitalul Floreasca

Șeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, dr. Ioan Lascăr, este implicat într-un dosar de abuz în serviciu, în care este acuzat că a organizat licitații fictive pentru achiziționarea de echipamente medicale supraevaluate. Deși dosarul este în curs de judecată, rezultatul final este așteptat cu scepticism, având în vedere precedentul altor cazuri similare.

Cristian Plută și corupția în sistemul medical din București

Dr. Cristian Plută, fost director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Acesta este acuzat că a primit 20.000 de euro pentru a facilita numirea unui manager interimar la Spitalul Colentina. În ciuda dovezilor prezentate, procesul avansează lent, iar șansele unei condamnări definitive par reduse.

Adrian Secureanu: Delapidarea Spitalului Malaxa și o pedeapsă insuficientă

Adrian Secureanu, fost manager al Spitalului Malaxa, a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. Cu toate acestea, alte acuzații grave de delapidare, în valoare de 9 milioane de lei, sunt încă în curs de judecată. Secureanu își așteaptă sentința în pușcărie, dar procesele sale sunt în continuare tergiversate.

Marian Burcea și frauda de 4,5 milioane de euro la CASMB

Fostul președinte al CNAS, Marian Burcea, este judecat pentru o fraudă de peste 4,5 milioane de euro, legată de decontări fictive la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB). Procesul a fost reluat de la zero anul trecut, iar Burcea se apropie de termenul de prescripție, care ar putea duce la încetarea răspunderii penale.

Mircea Beuran: Achitat pentru luare de mită în ciuda probelor video

Chirurgul Mircea Beuran a fost achitat anul trecut, deși a fost acuzat de luare de mită în valoare de 10.000 de euro. Judecătorii au considerat că probele nu sunt suficiente pentru a demonstra vinovăția sa, deși înregistrările audio-video prezentate în proces par să sugereze contrariul.

Gheorghe Burnei: Experimentatorul pe copii, condamnat cu suspendare

Medicul ortoped Gheorghe Burnei, cunoscut pentru experimentele sale medicale controversate pe copii, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost găsit vinovat de luare de mită. Deși părinții victimelor continuă să lupte în instanță, cazul lui Burnei ilustrează limitele justiției penale în România.

Halucinant! Aceasta e LISTA medicilor judecați pentru corupție sau practici dubioase. Au beneficiat de tergiversarea proceselor sau de decizii controversate
Halucinant! Aceasta e LISTA medicilor judecați pentru corupție sau practici dubioase. Au beneficiat de tergiversarea proceselor sau de decizii controversate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.