Proiectul de lege care prevede neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei a fost adoptat marți de Camera Deputaților și urmează să fie trimis spre promulgare, în absența unor contestații.
Inițiat de liberali, proiectul majorează pragul actual de neimpozitare de la 2.000 la 3.000 de lei și a fost aprobat cu o largă majoritate: 277 de voturi „pentru”, 3 abțineri și un singur „nu votez”, scrie Europa Liberă.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat luni că majorarea pragului de impozitare va fi dezbătută în regim de urgență de către Parlament, cu aplicabilitate de la 1 octombrie. „Prima urgență a coaliției PSD-PNL este dezbaterea în regim de urgență a proiectului de lege privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor la 3.000 de lei”, a declarat Ciolacu. El a adăugat că adoptarea rapidă a proiectului va permite caselor de pensii să adapteze sistemul pentru aplicarea măsurii la termen.
În prezent, pensiile până la 2.000 de lei nu sunt impozitate, iar noul prag va aduce neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei pentru aproximativ 3 milioane de pensionari. Premierul a asigurat că impactul bugetar al acestei măsuri este gestionabil, estimat la aproximativ 800 de milioane de lei, și că fondul lunar de pensii, care se ridică la 10,3 miliarde de lei, poate acoperi aceste cheltuieli.
Marcel Ciolacu a menționat că fondurile disponibile pentru ultimele patru luni din acest an sunt de 8,3 miliarde de lei, față de cele 10 miliarde estimate după recalcularea pensiilor. „Cu alte cuvinte, este bugetat”, a declarat premierul, subliniind că măsura nu va afecta sustenabilitatea bugetului de pensii. De asemenea, el a indicat că aproximativ 800.000 de pensionari vor beneficia direct de noul plafon de neimpozitare, adăugând că creșterea pragului reflectă atât dinamica prețurilor și a costurilor, cât și angajamentul Guvernului de a menține și, dacă este posibil, de a îmbunătăți nivelul de trai al pensionarilor.
Decizia de majorare a pragului de neimpozitare la 3.000 de lei vine în urma unei serii de discuții și dezbateri, în contextul în care Guvernul caută să răspundă nevoilor crescânde ale pensionarilor în fața inflației și a costurilor ridicate ale vieții. Această măsură a fost salutat de majoritatea partidelor, fiind văzută ca un pas necesar pentru susținerea pensionarilor cu venituri reduse.
