Datele personale a 200.000 de locuitori din Sectorul 5, scoase la vânzare pe DarkWeb: risc major de fraudă și furt de identitate

0
85

O breșă de securitate masivă a expus datele personale a aproximativ 200.000 de locuitori din Sectorul 5, după un atac cibernetic orchestrat de gruparea de hackeri internațională RansomHub. După negocieri eșuate cu Primăria Sectorului 5, hackerii au decis să vândă aceste date pe DarkWeb, deschizând astfel o piață neagră a informațiilor personale care pot fi folosite în scopuri frauduloase.

Atacul, desfășurat pe 26 octombrie, a vizat sisteme informatice critice, inclusiv baze de date conectate la Ministerul de Interne, conform expertului în cybersecurity Bogdan Albei. Între informațiile furate se numără date despre locurile de parcare, numere de telefon și numere de înmatriculare, creând un potențial risc de fraudă bancară și furt de identitate pentru locuitorii afectați.

RansomHub este cunoscută pentru abordarea sa de „dublă extorcare,” în care criptează sistemele victimei și solicită răscumpărări pentru a evita publicarea datelor. În acest caz, termenii inițiali de negociere au ajuns la 150.000 de euro, însă neînțelegerile au dus la publicarea parțială a datelor furate. Analiștii avertizează că atacul ar putea să se extindă, datele fiind deja oferite pentru vânzare.

„Datele publicate pot fi folosite pentru obținerea de credite bancare sau alte fraude financiare, un scenariu întâlnit frecvent în astfel de atacuri”, a declarat Albei, subliniind riscurile cu care se confruntă locuitorii din Sectorul 5.

Atacul aduce în discuție o posibilă amendă pentru Primăria Sectorului 5, având în vedere că nu a asigurat securitatea datelor personale conform GDPR. Deși RansomHub a amenințat cu publicarea completă a datelor, Primăria nu a cedat cererilor de răscumpărare, iar reacțiile autorităților rămân în curs.

Citește articolul integral pe Buletin de București

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.