Renumărarea voturilor la Brașov: Allen Coliban (USR) denunță lipsa transparenței și îndeamnă la mobilizare civică

0
81

Într-un context electoral tensionat, fostul primar al Brașovului, Allen Coliban, a publicat joi o fotografie cu sacii de voturi ce urmează să fie renumărați în urma deciziilor Curții Constituționale și ale Biroului Electoral Central (BEC). Politicianul USR atrage atenția asupra dificultăților logistice, lipsei transparenței și riscurilor asociate unui astfel de proces desfășurat în grabă.

Conform lui Coliban, sarcina de a renumăra peste 272.000 de voturi a fost atribuită unui număr insuficient de persoane. Într-o postare pe Facebook, acesta scrie:

„Nu știu cum vor număra 9 oameni totalul de 272.000 de voturi, până duminică.”

El a subliniat că la nivel național, doar 500 de persoane sunt responsabile de gestionarea unui proces care ar fi trebuit să fie realizat de circa 180.000 de oameni. Presiunea, oboseala și lipsa de supraveghere externă cresc riscul de greșeli care ar putea afecta rezultatul alegerilor și, implicit, stabilitatea democratică.

Coliban a semnalat faptul că BEC a refuzat cererile pentru prezența observatorilor externi și înregistrarea video a procesului de renumărare. Această decizie alimentează suspiciuni cu privire la intențiile autorităților și la corectitudinea întregului proces.

„Angajații Prefecturii, reprezentanța guvernului Ciolacu în teritoriu, sunt implicați direct în acest proces. Orice greșeală poate arunca țara în haos,” a precizat fostul primar.

În acest context, Coliban a făcut un apel la cetățeni să se mobilizeze și să supravegheze pașnic desfășurarea procesului, arătând astfel că există un interes activ din partea societății civile.

„Mă găsiți în fața Prefecturii Brașov, civilizat, doar să știe că suntem acolo și că nu sunt singuri,” a declarat acesta, adăugând că dorește să susțină angajații care se află sub o presiune uriașă.

Această renumărare vine într-un moment în care societatea românească este deja polarizată de rezultatele surprinzătoare ale primului tur al alegerilor prezidențiale. Decizia de renumărare a voturilor a fost motivată de presupuse nereguli în procesul electoral, însă refuzul de a permite prezența observatorilor independenți sau a camerelor de filmat ridică întrebări serioase despre integritatea procesului.

Coliban: „Soarta democrației depinde de aceste momente”

Fostul edil a făcut o paralelă cu protestele masive din ianuarie 2017, sugerând că implicarea civică activă este singura soluție pentru a proteja democrația:

„În 2017 am arătat că putem apăra statul de drept. Acum trebuie să arătăm că putem proteja alegerile. Libertatea și viitorul democrației noastre depind de aceste momente.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.