Campania ,,Marathon-ul Reciclării”

0
292

Bateriile conțin metale grele și substanțe chimice toxice precum plumb, cadmiu, zinc, litiu, mercur, acizi. Aruncarea acestora în deșeurile menajere duce la contaminarea solului și apei cu substanțe chimice foarte dăunătoare mediului. Este important să reciclăm bateriile consumate, ajutând astfel la protejarea mediului înconjurător.

Bateriile se colectează în funcție de tipul din care fac parte:

  • Bateriile alcaline (cele de unică folosință, folosite la telecomenzi, lanterne etc.) sunt 100% reciclabile printr-un proces de separare mecanică a componentelor;
  • Bateriile litiu-ion (cele reîncărcabile, folosite la calculatoare, aparate foto profesionale etc.) sunt, de asemenea 100% reciclabile prin separarea mecanică a plasticului de părțile metalice;
  • Bateriile nichel-cadmiu (NiCd) și nichel metal hibrid (NiMH) sunt baterii obișnuite pentru aparate electronice mici, precum telecomenzile. Primele sunt de unică folosință și au fost în mare parte înlocuite de cele alcaline, în timp ce bateriile NiMH sunt reîncărcabile, 100% reciclabile, prin separarea plasticului de componentele metalice;
  • Bateriile cu litiu sunt reciclate prin spargere și scufundare într-o soluție chimică, pentru neutralizarea acidului din interior, apoi metalele sunt recuperate, iar soluția care rămâne este filtrată pentru a se recupera litiul, care este apoi folosit la producerea altor baterii.
  • Bateriile pentru mașini și motociclete, care sunt construite din electrozi de plumb scufundați într-o baie de acid, sunt reciclate prin neutralizarea acidului cu sodă caustică, proces din care rezultă apă, bateria este apoi spartă, iar învelișul de plastic este separat de plumb, care este curățat și topit.

Bateriile uzate trebuie colectate separat, la domiciliu și predate apoi, pentru reciclare, către punctele de colectare a bateriilor (magazine, instituții, puncte de colectare stradale, salubritate).

Această acțiune face parte din campania ,,Marathon-ul Reciclării” susținută de Marathon EPR Group cu sprijinul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor- România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.