Ministrul Marcel Boloș: Am alocat peste 1 miliard de euro pentru încurajarea antreprenoriatului studențesc și dezvoltarea centrelor universitare

0
354
RECLAMĂnormedia.ro

Universitatea din București va implementa proiectul „Întărirea capacității de cercetare ecosistemică şi biodiversitate a Universității București prin e-ştiinţă şi tehnologie – Lifewatch Romania” cu o valoare totală de 50,8 milioane lei. Finanțat din Programul Operațional Competitivitate (POC), proiectul va contribui la dezvoltarea infrastructurii de calcul de înaltă performanță, alături de infrastructura distribuită de generatoare de date (laboratoare, module, submodule) care să asigure integrarea, stocarea și analizarea datelor.

Proiectul este unul de importanță majoră în cadrul infrastructurii LIFEWATCH – LifeWatch, E-Science European Infrastructure for Biodiversity and Ecosystem Research (Consorţiu european de infrastructură pentru e- ştiinţă pentru cercetare ecosistemică şi biodiversitate).

„Este vorba de un proiect de cercetare pe zona ecosistemelor și biodiversității cu o valoare de 50 milioane lei și o durată de implementare de 31 luni. Proiectul face parte din strategia pe care Guvernul României o susține pentru universitățile din România și sprijinul pentru activitățile desfășurate de studenți.

Am prezentat, totodată, oportunitățile pentru următoarea perioadă de programare pe zona academică. Anunț în premieră că în viitoare perioadă de programare avem 1 miliard de euro pentru a susține activitatea din universități, cea de cercetare, dar și pentru a sprijini activitățile studenților pentru a asigura o tranziție mai ușoară către piața muncii”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Fonduri europene alocate pentru susținerea studenților și universităților:

  • 267 milioane de euro pentru susținerea inițiativelor antreprenoriale studențești prin POEO 2021-2027.
  • 220 milioane de euro din POR 2021-2027 pentru modernizarea infrastructurii universitare și achiziționarea de echipamente.
  • 125 milioane de euro pentru activități de cercetare prin POCIDIF 2021-2027.
  • 300 milioane de euro alocați pentru InnotechStudent, care a ajuns la 351 de proiecte depuse în sumă totală de 650 milioane pentru care negociem suplimentarea bugetului.

Acestor sume se adaugă și cele 50 de milioane de euro deja alocate pentru tabletele necesare învățământului online, respectiv 10 milioane de euro pentru echipamentele sanitare de protecție puse la dispoziția studenților.

Suplimentar, oficialul MFE a anunțat că alte 200 milioane de euro din Programul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) au fost alocate pentru a spriji universitățile să construiască Centre Tehnice de Formare a Competențelor Profesionale.

Proiectul Universității din București va avea mai multe centre de analiză și monitorizare: orașul Sinaia și municipiile Brăila, Sfântu Gheorghe, Orșova. Acesta va oferi capacități avansate de analiză, de integrare inter și transdisciplinară pentru: dezvoltarea cunoaşterii relaţiilor dinamice şi complexe dintre Biodiversitate/Capitalul Natural şi metabolismul social şi industrial; elaborarea scenariilor de dezvoltare; fundamentarea strategiilor și politicilor de dezvoltare sustenabilă în spații și pe intervale largi pe timp.

Vor fi create și dotate șase laboratoare și dotate ale două pentru înțelegerea și cunoașterea integrată asupra zonelor umede europene și a ecosistemelor montane, astfel:

– Laborator de monitorizare si analiză a ecosistemelor costiere și deltaice Sfântu Gheorghe;
– Laborator de prelevare, precondiţionare și izolare probe pentru studiul biodiversităţii şi studii ecosistemice în zone costiere și deltaice Sfântu Gheorghe;
– Laborator complex de analize ecologice pentru zone umede din zone inundabile – Brăila;
– Laborator de genetică pentru studii ecosistemice în zone umede – Brăila;
– Laborator de monitorizare, prelevare și analizare probe şi date geomatice pentru ecosisteme acvatice fluviale – Orşova;
– Laborator de prelevare, precondiţionare și izolare probe pentru studiul biodiversităţii şi studii ecosistemice în zone acvatice fluviale – Orşova;
– Laborator de prelevare, precondiţionare și izolare probe pentru studiul biodiversităţii şi studii ecosistemice în zone montane – Sinaia).

Prin Programul Operațional Competitivitate MFE investește 952 de milioane de euro în această perioadă de programare în dezvoltarea cercetării – dezvoltării – inovării din România. Din această alocare bugetul dedicat INCD-uri şi universităților este 2,7 miliarde lei (560 milioane euro), iar 218 milioane euro sunt destinate dezvoltării infrastructurii mari de cercetare.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here