Norvegia este hotărâtă să meargă mult mai departe cu planurile de extracție a petrolului din Oceanul Arctic. Așa că activiștii pentru protecția mediului au luat măsuri.
Șase activiști pentru mediu și alți doi ONG-iști au chemat reprezentanții Norvegiei la Curtea Europeană pentru drepturile omului (CEDO). Declarând că respectiva țară scandinavă plănuiește să foreze pentru țiței în Oceanul Arctic ceea ce poate vătăma viitorul populației din zonă. Vorbim mai ales de poluări masive ce pot influența grav nu numai mediul climatic, ci și mediul marin și populația din zonă.
Principalii activiști sunt membri Greenpeace și Young Friends of the Earth (Tinerii Prieteni ai Pământului). Aceștia au decis să se adreseze curții de justiție cum că Oslo prin decizia din 2016 de a garanta 10 licențe pentru extracția de petrol din Marea Barents a încălcat Art. 112 din Constituția Norvegiei. Respectivul articol garantează dreptul la un mediu înconjurător sănătos.
O altă decizie asemănătoare a CEDO a fost de a ordona companiei olandeze, Royal Dutch Shell de a tăia cu peste 45% emisiile de carbon până în 2030.
Norvegia, este de asemenea, a doua țară ca și producție de petrol și gaze din Europa. Respectiva țară produce 4 milioane de barili de petrol zilnic. Cu toate acestea, are și anumite clișee economice, anume, în timp ce investește masiv în energii pe bază de hidrogen și curent electric din surse eoliene offshore, această țară și-a propus să extragă o cantitate uriașă de petrol și gaze până în 2050.
Eventual după, administrația țării s-a gândit că poate renunța la extracția de petrol pentru a beneficia de energia verde. Însă aceștia nu s-au gândit și la efectele adverse ce pot apărea după – cu toate că investiția în energie verde va fi destulă – poluarea după extracția de petrol va fi prea multă și prea costisitoare, pentru a fi rezolvată de la sine sau cu ajutor uman.