S.U.A în alertă în timp ce Iranul eșuează lansarea unui nou satelit pe orbită

Gafele programului spațial Simorgh continuă, eșecul lansării satelitului o nouă nereușită a Teheranului

0
340

Un nou incident zguduie Orientul Mijlociu! În încercarea de avansare a programelor spațiale, Iran provoacă tensiuni cu lumea Occidentală. Statele Unite ale Americii cer explicații conducerii de la Teheran, luând în considerare problema legată de acordul nuclear dintre aceștia.

Imaginile din satelit oferite de două dintre programele de supraveghere, Planet Labs Inc. și Maxar Technologies, au identificat mișcări la baza spațială Imam Khomeini, provincia Semnan pe 6 iunie. Rezervoarele de combustibil și oamenii de știință prezenți în bază care lucrau la o rachetă, au ridicat bănuieli în privința unei posibile lansări.

Jeffrey Lewis, expert în domeniul neproliferării nucleare și geopoliticii în cadrul Institutul Middlebury pentru studii Internaționale, identifică racheta ca fiind un Simorgh iranian. Simorgh este o rachetă de capacitate mică, scopul fiind lansarea în spațiu a unui satelit. Au existat semne care i-au indicat lui Lewis faptul că lansarea s-a produs până în data de 17 iunie.

Există multe semne de întrebare referitoare la motivul pentru care Iranul a decis lansarea pe data de 12 iunie. În mod obișnuit Teheranul planifică astfel de evenimente atunci când vorbim despre comemorări naționale. Singurul motiv valid ar fi reprezentat de alegerile prezidențiale din Iran, pentru care Republica Islamică spera la o prezență mai mare la vot.

Eșecul lansării reprezintă o nouă pată pentru programul spațial Iranian. Garda Revoluționară paramilitară conduce în simultan astfel de programe și a lansat anul trecut un satelit în orbită. În timp ce programul spațial Simorgh a trimis doar sateliți de scurtă durată și o maimuță în spațiu. Iar în 2019 datorită unui incendiu la baza spațială Imam Khomeini, 3 cercetători și-au pierdut viața.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.