Rusia nu încetează ostilitățile din Marea Neagră și din Regiunea Separatistă Donbass. Azi rușii au amenințat Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord cu o viitoare bombardare a navelor care vor mai fi prezente în proximitatea așa ziselor ape teritoriale rusești.
Focurile de armament de război nu au încetat nici în Regiunea Donbass, unde separatiștii pro-ruși au deschis din nou focul către Forțele Unite din Ucraina. S-au folosit tot felul de armamente de război, precum: mortarele de calibru 82 și 120; lansatoare de grenade antitanc hand-made; mitraliere de calibru mare; un incendiu de la mitraliere și arme; bombardamente cu grenade antitanc și artilerie calibrul 122 și 82 mm. „Apărătorii ucraineni au deschis focul ca răspuns inamicului în trecut și în ziua curentă.”
Însă focurile de armă nu au încetat încă de aproape 6 ani. Încă de la preluarea prin anexare a Republicii Autonome Crimeea de către Federația Rusă, Kremlinul are pretenții asupra apelor teritoriale din sudul Ucrainei.
De altfel, în anii anteriori chiar au blocat accesul în Marea Azov a navelor ucrainene și au tras focuri de armă către acestea. Încă de atunci, Moscova ordonă executarea de exerciții militare ale marinei rusești în dreptul peninsulei Crimeea și în Marea Azov. Ultimele exerciții având loc acum câteva zeci de zile în timpul pandemiei COVID-19 în sincron cu exercițiile NATO din Estul Europei.
De altfel, ieri, 23 iunie 2021, navele rusești au tras focuri de avertizare către un distrugător al marinei britanice, acuzându-l de încălcarea apelor teritoriale ale Federației Ruse.
Cei drept, ONU, precum și majoritatea statelor lumii nu recunosc anexarea Crimeei de către Rusia, ca urmare apele pe care navigau forțele britanice sunt de drept ale Ucrainei. Astfel, conform legilor internaționale Rusia a fost principalul actor care a încălcat protocoalele maritime.
Astăzi, 24 iunie 2021, Ministrul rus de Externe a făcut o declarație controversată la adresa navelor ce vor încălca „spațiul maritim rusesc”:
„Putem face apel la bunul simț, să cerem respect pentru dreptul internațional și, dacă acest lucru nu ajută, putem bombarda. Nu numai pe curs, ci și pe țintă, dacă colegii noștri nu înțeleg ”. – a declarat Serghei Lavrov, Ministrul de Externe al Rusiei.
Se pare, așadar, că Rusia devine stăpână peste Marea Neagră, mai ales după ce a acuzat un distrugător britanic de încălcarea apelor teritoriale care nu îi aparțin, conform legilor internaționale și a opiniei ONU.
De asemenea, Ministerul de Externe rus declară și că, Moscova îi avertizează pe toți cei care merg la provocări precum incidentul cu apărătorul britanic că consecințele ar putea fi grave.