Iran transferă arme și armament către Fâșia Gaza și Palestina

Hamas și Mișcarea Jihadului Islamic în Palestina sunt principalii beneficiari.

0
288
RECLAMĂnormedia.ro

Iran transferă arme prin Sudan către Hamas în Fâșia Gaza și către Mișcarea Jihadului Islamic în Palestina(MJIP). Printre arme se află și bombe, dar și rachete, precum și drone armate ca și rachete, ce pot fi ușor folosite de la distanță.

Fabian Hinz, reporter de la Institutul de Pace din Statele Unite ale Americii, a scris despre situația actuală a traficului cu arme din Iran către Palestina și Fâșia Gaza.

Relațiile dintre Iran și Hamas și MJIP a început încă din anii ’80, de atunci Iranul asigură fonduri, dar și arme, precum și antrenament grupurilor de miliție din Palestina. Iran a transferat, de asemenea, mai multe tipuri de rachete de artilenie, inclusiv Fajr 3 și 5, dar și M302, care sunt manufacturate în Siria și transportate în Fâșia Gaza.

Din 2006 operațiunile de susținere a Palestinei s-au intensificat, iar Teheranul a început să instruiască palestinienii cum să construiască rachete. Raportul precizează de asemenea, că există unele indicații care precizează că Iranul proiectează la comandă sisteme simple de rachete spre a le produce în Fâșia Gaza, dar și în Irak.

Grupul Hamas și MJIP și-au îmbunătățit în mod radical capacitatea de a-și adapta tacticile conform actualelor premise ale războiului cu Israel, precum și abilitatea de a lansa o cantitate semnificantă de rachete. De aceea Israelul a ținut să monteze faimosul scut anti-rachetă „Iron Dome”.

Recent forțele palestiniene au căpătat informațiile de a realiza rachete din drone sinucigașe. Dronele de asemenea, pot trage cu muniție de război.

Shehab

Imagine: Drona sinucigașă Shehab dezvăluită de Hamas în mai 2021. Credite foto: Shehab prin Hamas. https://iranprimer.usip.org/blog/2021/may/19/irans-rockets-palestinian-groups
RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here