UNESCO a scos Liverpool de pe lista orașelor istorice importante

În 2004, cele șase districte ale orașului maritim al centrului istoric din Liverpool și ale docurilor sale, au fost înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

0
238
RECLAMĂnormedia.ro

Miercuri, 21 iulie, organismul cultural al Organizației Națiunilor Unite a votat eliminarea orașului comercial maritim Liverpool de pe lista patrimoniului mondial, la nouă ani după ce a fost trecut pe lista „în pericol”. Comitetul a subliniat eliminarea site-ului de pe lista patrimoniului mondial ca urmare a „pierderii ireversibile a atributelor care transmit valoarea universală remarcabilă a proprietății” ca motiv pentru eliminarea locului istoric de pe lista patrimoniului mondial.

„Orice eliminare de pe lista patrimoniului mondial este o pierdere pentru comunitatea internațională și pentru valorile și angajamentele partajate la nivel internațional în temeiul Convenției patrimoniului mondial”. – a declarat UNESCO într-un comunicat.

În 2004, cele șase districte și docurile centrului mercantil maritim istoric al orașului Liverpool, aflat pe malul de Vest al Angliei, în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, au fost înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, împrejurimile centrului de patrimoniu al orașului britanic reprezentau cele mai mari centre comerciale din lume. O dovadă a creșterii culturii comerciale marine. Caracteristicile notabile ale orașului maritim includeau tehnologia avansată a docurilor, sistemele de transport și gestionarea porturilor.

Comitetul Patrimoniului Mondial, pe de altă parte, și-a exprimat îngrijorarea în 2012 cu privire la dezvoltarea propusă a Liverpool Waters. Ce se referea la o imensă renovare a docurilor istorice la nord de centrul orașului. Comitetul a avertizat că proiectul de reconstrucție va „modifica orizontul și profilul centrului istoric”, adăugându-l în același timp la lista comorilor globale aflate în pericol.

„Proiectul a continuat de atunci împreună cu alte dezvoltări atât în interiorul centrului istoric, cât și în zona sa tampon. Comitetul consideră că aceste construcții sunt în detrimentul autenticității și integrității centrului de patrimoniu” – a declarat UNESCO după eliminarea Liverpool de pe situl patrimoniului mondial.

Joanne Anderson, primarul orașului Liverpool, și-a exprimat nemulțumirea față de decizia Comitetului Patrimoniului Mondial în cea de-a 44-a sesiune de la Fuzhou. Anderson și-a exprimat nemulțumirea față de această decizie, care vine „la un deceniu după ce Unesco a vizitat ultima dată orașul pentru a o vedea cu ochii lor”.

„Vom colabora cu guvernul pentru a examina dacă putem face apel, dar, orice s-ar întâmpla, Liverpool va fi întotdeauna un oraș al Patrimoniului Mondial. Avem o faleză uimitoare uimitoare și un patrimoniu construit incredibil, care este invidia altor orașe ”. – a adăugat Joanne Anderson, primarul orașului Liverpool.

După Dresda din Germania și Sanctuarul Arabian Oryx din Oman, Liverpool a devenit a treia proprietate care și-a pierdut titlul de patrimoniu mondial.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here