RAPORT: UE a respins planul post-Brexit pentru Irlanda de Nord!

Regatul Unit se teme că va pierde controlul asupra Irlandei de Nord.

0
448

După cum cunoaștem situația, sau poate că nu. Odată cu ieșirea definitivă a Regatului Unit din Uniunea Europeană la începutul acestui an, Irlanda de Nord și-a pierdut statutul de teritoriu fără restricții de călătorie.

Anume, orice persoană sau transport între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, care este teritoriu al Regatului Unit se făcea fără acte și rareori se cereau cărțile de identitate fiind spațiu Schengen.

România, Croația și Bulgaria au fost de asemenea, puse în plan pentru a fi integrate în acest spațiu, în viitorul apropiat.

În ceea ce privește situația Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, care a cerut miercuri, 21 iulie, ca Uniunea Europeană să fie de acord să rescrie un acord care să guverneze comerțul post-Brexit, situația a luat o întorsătură radicală.

Indignată de neseriozitatea respectării regulamentelor și planurilor privind Brexit-ul, UE a respins cerințele britanicilor. În trecut reprezentanții europeni au trebuit să aștepte ani de zile ca britanicii să se hotărască ce vor face și dacă vor adopta un plan de Brexit sau nu.

Evident, britanicii nu au acceptat și nu au adoptat nici un plan, nici cu ajutor trimis de la Bruxelles. Așa că, în ultimul an de a stabili un plan, inițiatoarea planurilor de Brexit, fosta prim-ministră britanică Theresa May a demisionat din cauza presiunilor, iar cel ce a preluat postul, Boris Johnson, actualul premier, a adoptat un plan „provizoriu” spre a calma apele, exact pe ultima sută de metri.

Noua propunere post-Brexit viza în mod special „statutul” special al Irlandei de Nord, care de la adoptarea planului „Good Friday” a beneficiat de liberă circulație la granița sa cu Rep. Irlanda, încă din 1998. Asta pentru a punte capăt războiului cald între protestanții unioniști, care sunt în mare parte britanici și separatiștii catolici, care sunt în mare parte irlandezi.

Nici Scoția nu are un statut calm. În momentul de față, partidul la putere, anume Partidul Național Scoțian, sau Scottish National Party, prescurtat SNP, împreună cu premierul scoțian, Nicola Sturgeon, o femeie comparată adesea cu Angela Merkel, luptă pentru independența țării față de Regatul Unit. Scoțienii dorind să rămână în continuare în Uniunea Europeană deoarece fondurile europene au dus la o evoluție importantă a țării. Această „cerință” a putut fi observată și la votul pentru referendumul privind Brexit. Atunci, în 2016, scoțienii au votat în majoritate de 62.0% pentru a RĂMÂNE în UE.

De altfel, nici Irlanda de Nord nu a fost de acord cu ieșirea din UE. Nord-irlandezii votând în proporție de 55.8% pentru a RĂMÂNE în Uniunea Europeană. Doar în Anglia, englezii au votat cu 53.4% pentru a IEȘI din UE, iar în Țara Galilor, galezii au votat pentru a IEȘI din UE, în proporție de 52.5%.

DE CE A RESPINS UNIUNEA EUROPEANĂ NOUL PACT CARE VIZA STATUTUL IRLANDEI DE NORD?

Marea Britanie a cerut miercuri, 21 iulie, ca Uniunea Europeană să rescrie un acord care să reglementeze comerțul post-Brexit, care avea în vedere în mod special statutul Irlandei de Nord. Făcând acest pas, la doar un an după ce a fost negociat cu UE, o propunere pe care Bruxelles-ul a respins-o imediat.

Acordul din Irlanda de Nord a făcut parte din acordul Brexit, care a fost aprobat de premierul Boris Johnson și a finalizat plecarea Marii Britanii din UE la patru ani după ce alegătorii l-au aprobat în referendum.

Angajatorii din Irlanda de susțin că situația actuală dăunează grav afacerilor din provincie. Și, de asemenea, unele facțiuni pro-britanice s-au opus celor care cred acest lucru și spun că este doar o diminuare a legăturilor cu Regatul Unit. Provocând ulterior, temerile unei relansări a tulburărilor care au devastat teritoriul timp de mai bine de 30 de ani.

„Nu putem continua așa cum suntem.” – a declarat miercuri parlamentul ministrului Brexit, David Frost.

David Frost susține că Londra caută un nou „echilibru” pentru a elimina controlul UE asupra acordului și că Regatul Unit are deja autoritatea de a ignora în mod unilateral de porțiuni din acesta.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat cu emfază că acordul nu poate fi refăcut, susținând că Johnson și Frost l-au negociat.

„Nu vom fi de acord cu o renegociere a protocolului. Respectarea obligațiilor legale internaționale este de o importanță capitală.” – a declarat Maros Sefcovic.

Acordul abordează cea mai mare dilemă a Brexitului, inițiat de britanici. Anume, cum să păstrăm acordul de pace fragil stabilit în provincie printr-un acord de pace intermediat de SUA în 1998 – prin păstrarea unei frontiere deschise – fără a oferi o ușă din spate pieței unice a UE cu 450 de milioane de euro prin Irlanda vecină?

Acestea s-au dovedit a fi o dificultate pentru întreprinderi și o anatemă pentru sindicaliștii care sunt fermi cu privire la faptul că, provincia Irlandei de Nord să rămână o parte a Regatului Unit. În decembrie 2020, parlamentul britanic a ratificat și a acceptat acordul de Brexit.

Cu toate acestea, Frost a susținut că acordul nu funcționează conform planificării și că există motive suficiente pentru invocarea articolului 16 din protocol. Care permite oricărei părți să renunțe la cerințele protocolului dacă se dovedesc a fi dăunătoare în mod nejustificat.

„Cu toate acestea … am ajuns la concluzia că nu este momentul potrivit pentru a face acest lucru. Vedem o oportunitate de a proceda diferit, de a găsi o nouă cale de a căuta să convenim cu UE prin negocieri, un nou echilibru în acordurile noastre care acoperă Irlanda de Nord, în beneficiul tuturor.” – a exemplificat Frost.

El și-a exprimat speranța că UE va lua în considerare în mod constructiv propunerile britanice pentru a găsi o soluție viabilă. În ciuda numeroaselor obiecții britanice, UE a refuzat să modifice acordul. Regatul Unit fiind îngrijorat de faptul că granița dificil de gestionat, cu Irlanda, membru al UE, va permite accesul pe piața unică a mărfurilor care nu corespund standardelor și reglementărilor sale.

„Vom continua să colaborăm cu Marea Britanie, de asemenea, cu privire la sugestiile făcute astăzi. Suntem gata să continuăm să căutăm soluții creative, în cadrul protocolului, în interesul tuturor comunităților din Irlanda de Nord.” – a ținut să specifice Sefcovic într-un comunicat.

Johnson a amenințat că va lua măsuri unilaterale, luni, 26 iulie, potrivit Reuters. În cei patru ani de negocieri deseori grele, UE a respins o mare parte din ceea ce Marea Britanie a propus ca abordare alternativă.

Frost a declarat că Regatul Unit a dorit un „cadru normal al tratatului” care să fie „mai favorabil sentimentului unei colaborări reale și echitabile” și care nu va fi guvernat de instituțiile UE sau de Curtea Europeană de Justiție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.