RAPORT: După ce au preluat puterea, talibanii se luptă cu o economie muribundă

Majorarea prețurilor, devalorizarea monedei și desființarea magazinelor sunt semnale de preluării controlului în Afganistan de către noul regim taliban.

0
123
RECLAMĂnormedia.ro

După retragerea completă a forțelor americane din Afganistan, miercuri, noii conducători talibani ai acestei țări s-au chinuit să mențină țara în funcțiune, iar donatorii străini sunt îngrijorați de un dezastru umanitar iminent.

Formațiunea de militanți islamiști nu a declarat încă un nou guvern sau nu a clarificat cum dorește să guverneze, la două săptămâni după ce a pătruns în Kabul, punând capăt într-un mod haotic la 20 de ani de lupte.

Prețurile au crescut ca urmare a vidului administrativ, iar mulțimile s-au adunat la bănci pentru a retrage numerar. În timp ce militanți înarmați până-n dinți au preluat controlul asupra Kabulului, oficialii talibani se străduiesc să mențină funcționale băncile, spitalele și echipamentele guvernamentale după ce s-a încheiat un transport aerian masiv de străini și afgani care au ajutat națiunile occidentale în timpul efortului internațional.

Ministrul pakistanez de Externe, care are relații strânse cu talibanii, a preconizat că Afganistanul va avea un nou „guvern de consens” în câteva zile. Sub comanda lui Ahmad Massoud, membri ai milițiilor locale și rămășițe ale fostelor unități militare încă rezistau în provincia Panjshir.

AMIR KHAN MOTAQI

Amir Khan Motaqi, un lider taliban de rang înalt, i-a îndemnat să depună armele și să negocieze o încetare a focului.

„Emiratul Islamic al Afganistanului este casa tuturor afganilor”, a declarat Motaqi într-un discurs.

Talibanii au anunțat o amnistie pentru toți afganii care au colaborat cu forțele străine în timpul conflictului care a început când au fost alungați de la putere, în 2001, pentru că au refuzat să-l predea pe liderul Al-Qaida, Osama bin Laden, în urma atacurilor din 11 septembrie asupra Statelor Unite.

Liderii talibani i-au îndemnat pe afgani să se întoarcă acasă și să ajute la efortul de reconstrucție. Aceștia au jurat să păstreze drepturile omului, într-o încercare aparentă de a prezenta un front mai moderat decât guvernul lor anterior, care a impus reguli islamice dure, inclusiv interzicerea femeilor de a merge la școală și de a lucra.

Cu toate acestea, cea mai urgentă grijă pentru talibani în acest moment este evitarea colapsului economic. Afganistanul are o nevoie urgentă de numerar, iar talibanii nu vor avea probabil acces rapid la activele de aproximativ 10 miliarde de dolari ale băncii centrale afgane, care sunt păstrate în principal în străinătate.

CREȘTEREA PREȚURILOR

La băncile din Kabul s-au format cozi lungi pentru ca oamenii să încerce să retragă numerar, iar prețurile din bazar au crescut dramatic. În timp ce moneda se depreciază și inflația crește, multe birouri și întreprinderi rămân închise.

„Totul este scump acum, prețurile cresc în fiecare zi”, a declarat Zelgai, un cetățean din Kabul.

Talibanii au ordonat redeschiderea băncilor, deși există limitări săptămânale stricte în ceea ce privește retragerile de numerar.

Organizațiile umanitare din afara orașului au avertizat că se apropie un dezastru, deoarece o secetă severă a afectat fermierii și a determinat mii de săraci din mediul rural să se refugieze în orașe. Cu toate acestea, în absența unui guvern la Kabul, donatorii occidentali nu știu cui să se adreseze.

După ce talibanii au cucerit Kabulul la mijlocul lunii august, un transport aerian condus de SUA a evacuat peste 123.000 de persoane, dar alte zeci de mii de afgani aflați în pericol au rămas în urmă.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here