Strategia națională de recuperare a prejudiciilor din marile dosare de corupție

0
114
RECLAMĂnormedia.ro

Guvernul a aprobat Strategia de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni, care are ca element-cheie eficientizarea activității de recuperare a prejudiciilor.

Una dintre cele mai mare probleme ale României este recuperarea prejudiciilor din marile dosare de corupție. La acest moment, statul român nu recuperează nici 2% din aceste pierderi, care afectează în mod direct bugetul de stat.

Sunt celebrele exemple cu marile dosare de corupție în care au fost implicați politicieni și oameni de afaceri precum Dan Voiculescu, Marian Vanghelie, Elena Udrea, Dorin Cocoș și nu numai, care au rămas cu averile aproape intacte după ce și-au ispășit pedeapsa în închisoare. Statul nu a reușit să recupereze în totalitate prejudiciul cauzat de aceștia.

Ce propune noua strategie:

  • identificarea activelor în jurisdicții străine – inclusiv off-shore prin intermediul ANABI;
  • registrele publice relevante pentru luarea măsurilor asigurătorii (ex: registrul conturilor bancare);
  • realizarea investigațiilor financiare de către specialiști, fapt ce implică o consolidare a structurilor cu această misiune din cadrul unităţilor de parchet şi unităţilor de poliţie judiciară;
  • abordarea integrată de tip task force care să asigure alocarea de resurse adecvate în termen scurt pentru identificarea, preluarea, expertizarea, evaluarea, administrarea sau după caz valorificarea anticipată a bunurilor sechestrate.

Cum este ajutată ANABI?

Cu fonduri europene din PNRR, se vor amenaja depozite de stocare a bunurilor confiscate, unul dintre ele în zona liberă din Portul Constanța, ceea ce va genera o creștere de 50% a valorilor administrate de ANABI (în prezent, portofoliul ANABI a depăşit valoarea de 1 miliard lei: peste 200 milioane euro – sume de bani şi bunuri mobile administrate şi aflate în evidenţa ANABI – aproximativ 50 milioane euro în contul unic).

Ce urmează

Până în luna octombrie, Ministerul Justiției va veni cu un nou pachet de legi pentru facilitarea recuperării prejudiciilor.

Informații suplimentare

ANABI reprezintă un rezultat al Strategiei Naționale Anticorupție și rămâne parte integrantă din angajamentele interne și internaționale ale României în domeniul justiție și politici publice anticorupție.

De asemenea, prin ANABI, România asigură implementarea recomandării 12 din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare:

„Asigurarea faptului că Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate este operațională pe deplin și efectiv, astfel încât să poată publica primul raport anual cu informații statistice fiabile privind confiscarea de bunuri provenite din săvârșirea de infracțiuni. Agenția ar trebui să instituie un sistem de raportare periodică cu privire la dezvoltarea capacității sale administrative, la rezultatele obținute în confiscarea și gestionarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni”.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here