Analiză: De ce aruncă Ungaria cu bani în comunitățile din Vestul Ucrainei?

Rezultatele programului de investigație Schemele demonstrează cum guvernul premierului Viktor Orban a crescut considerabil finanțarea pentru populațiile maghiare din diaspora.

0
157
RECLAMĂnormedia.ro

Comunitățile etnice maghiare și grupurile civice din vestul Ucrainei au primit cel puțin 115 milioane de euro de la guvernul ungar, potrivit unei noi investigații RFE/RL, desfășurate pe ultimii zece ani. Chiar și în România, diaspora maghiară a primit donații de sute de milioane de euro de la statul ungar.

Rezultatele programului de investigație Schemele demonstrează cum guvernul premierului Viktor Orban a crescut considerabil finanțarea pentru populațiile maghiare din diaspora, nu numai în Ucraina, ci și în România, Slovacia, Croația, Serbia și Slovenia.

Problema a luat o tentă politică în ultimii ani în Ucraina, țară în care trăiesc în jur de 150.000 de etnici maghiari, în principal în regiunea vestică Transcarpatia, la granița cu Ungaria, întrucât unii maghiari din această regiune au făcut presiuni față de normele guvernamentale referitoare la utilizarea altor limbi decât ucraineana, în special în educație. În trecut, serviciile de securitate ucrainene au făcut raiduri în grupuri culturale maghiare, căutând, se pare, semne ale unei mișcări secesioniste.

Asta se încearcă și în România de zeci de ani. Comunitățile maghiare sunt stârnite de clasele politice care nu au nici o altă valoare morală decât să obțină foloase după urma terenurilor ce le cad pradă în urma unei separări autonome. Încă de când clasele politice maghiare au primit fonduri sau „donații” de la guvernul ungur, clasele politice din diaspora maghiară s-au îmbogățit în timp ce comunitățile maghiare sunt unele dintre cele mai izolate și cele mai sărace din țările în care își fac veacul.

Implicarea Schemes

Informațiile despre sprijinul acordat grupurilor etnice maghiare din Ucraina au fost comunicate Schemes de către un proiect al organizațiilor de presă de investigații din Europa de Est. Astfel, fondurile acordate de guvernul maghiar pentru grupurile de expatriați din regiune au fost urmărite de organizații.

De prin 2011, guvernul ungar a acordat cel puțin 670 de milioane de euro unor organizații etnice maghiare din șase țări, conform consorțiului. Multe fonduri s-au dus însă în buzunarele politicienilor maghiari din diaspora și puține au ajuns la comunități sau au fost acordate evenimentelor ori instituțiilor culturale.

Fondul Bethlen Gabor din Ungaria

Se crede că o mare parte din bani au trecut prin intermediul Fondului Bethlen Gabor din Ungaria, care este cel mai mare fond public din țară destinat să ajute organizațiile maghiare din întreaga lume.

Mai multe organizații maghiare, cum ar fi federația națională de fotbal, filiala națională a Bisericii Romano-Catolice și alte asociații filantropice, au susținut, de asemenea, proiecte pentru maghiarii care trăiesc în străinătate, cum ar fi taberele de vară pentru copii și renovarea bisericilor. Cu toate acestea, cheltuielile și alte date sunt mai greu de urmărit în registrele maghiare.

Conform cercetării, Fondul Bethlen Gabor a acordat 115 milioane de euro minorităților maghiare din Ucraina începând din 2011. Suma de bani care a provenit din alte surse maghiare nu este cunoscută. O parte din finanțarea publică maghiară destinată Ucrainei a fost alocată pentru a ajuta la restaurarea sau repararea bunurilor culturale.

Potrivit calculelor făcute de Schemes, un program de investigație realizat în comun de RFE/Serviciul ucrainean de RL și UA: Perși, radioul de stat ucrainean, banii reprezintă aproximativ de o dată și jumătate bugetul anual al guvernului regional din Regiunea Transcarpatia și este egal cu costul estimat al aeroportului regional propus. De asemenea, a crescut semnificativ din 2011, când Orban și-a început cel de-al doilea mandat de prim-ministru, după o perioadă de opt ani în opoziție.

De ce Regiunea Transcarpatia?

Înainte de Primul Război Mondial, Regiunea Transcarpatia, a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Controlul a trecut prin mâinile Ucrainei temporar independente, Cehoslovaciei și, în cele din urmă, Ungariei, care a invadat și ocupat o mare parte din teritoriu cu șase luni înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial.

A fost absorbit de Uniunea Sovietică după cel de-al Doilea Război Mondial și a devenit parte a Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here