Rusia și Belarus vor organiza ceea ce ar putea fi cele mai ample exerciții militare din Europa din ultimele decenii. Iar Aleksandr Lukașenko, liderul de la Minsk, forțează Belarusul să se apropie mai mult de Rusia nu numai din punct de vedere militar, ci și pe plan intern, stârnind bănuieli că el predă suveranitatea țării vecinului său mult mai mare. În același timp Statele Unite ale Americii comemorează atentatele care au avut loc acum 20 de ani pe 11 septembrie 2001.
Campania Zapad-2021, a cărei deschidere a avut loc la 9 septembrie și care se va derula până la 16 septembrie, presupune implicarea a 200.000 de cadre militare. Acest lucru a declanșat alarma la NATO, care consideră că Kremlinul a ignorat să invite observatori, așa cum este obligat de un acord internațional. De asemenea, aceste manevre de la Zapad au loc în urma unei consolidări militare rusești la granițele Ucrainei în acest an.
Lukașenko vrea să pedepsească UE
La rândul lor, țările vecine ale Belarusului sunt, totodată, precaute, inclusiv din cauza unor posibile atacuri de război electronic (EW) ale Rusiei asupra lor în timpul exercițiilor.
Mai mult, Lituania, Polonia și Letonia au instituit starea de urgență pentru a face față unui val de imigranți pe care susțin că Lukașenko îi controlează pentru a pune la punct Uniunea Europeană, în colaborarea cu Statele Unite, Marea Britanie, Canada și alte țări. Lukașenko urmărește acest lucru ca și pedeapsă pentru sancțiunile aplicate asupra sa, a grupurilor sale apropiate și a afacerilor care au legătură cu el.
În august 2020, Belarusul a fost scufundat în revoltă, când Lukașenko, aflat la putere din 1994, a devenit învingător în urma unui scrutin despre care oponenții săi și Occidentul spun că a fost măsluit.
Jurnaliștii sunt obligați să plece în exil
Atunci când zeci de mii de belaruși au luat cu asalt străzile, Lukașenko a răspuns cu o campanie de reprimare brutală.
Au fost arestate zeci de mii de oameni, ONG-urile și mass-media independente au fost puse sub tăcere, iar unii dintre conducătorii opoziției au fost întemnițați sau obligați să părăsească țara, precum Sviatlana Tsikhanouskaia.
Rusia și Belarus, „stat unional”
În mod oficial, Rusia și Belarus sunt membre ale unui „stat unional” și au purtat negocieri de mai mulți ani în vederea unei mai mari integrări a acestor țări. La 9 septembrie, în preajma startului Zapad-2021, Lukașenko și Vladimir Putin, președintele rus, aveau să se reunească la Moscova.
Se așteaptă ca uniunea să se afle pe primul loc pe ordinea de zi, după ce, timp de mai multe săptămâni, la Minsk și la Moscova, au apărut informații și comentarii conform cărora tratativele se vor apropia de final.
Ce este Zapad-2021?
În Belarus, vor fi folosite cinci baze de formare în Brest, Baranavichy, Damanauski, Abuz-Lyasnouski, Ruzhanski și în regiunea Hrodna, pentru Zapad-2021, care se desfășoară o singură dată la fiecare patru ani.
Numeroase locații sunt amplasate în partea de vest a Belarusului, în vecinătatea frontierei cu Polonia și Lituania. Pe teritoriul Rusiei, antrenamentele militare se vor desfășura în nouă baze de instruire, iar Flota de Nord va fi, de asemenea, angajată în exerciții.
Poate că dușmanii sunt fictivi, însă preocupările pe care le generează aceste manevre sunt adevărate, în mod special pentru țările vecine Belarusului.
Cotidianul pro-Kremlin Izvestia a informat la 11 august că Zapad 2021 va fi martorul uneia din cele mai vaste folosiri ale războaielor electronice în cursul unui antrenament dirijat de Rusia. Vor fi folosite inclusiv unitățile EW din Armata 1 de tancuri a Rusiei și Armata 20 de arme combinate a Gărzii.
Lituania, Letonia și Polonia se confruntă deja cu un aflux de migranți pe care cele trei țări și UE acuză administrația Lukașenko că îi direcționează spre hotarele lor.