RAPORT EXCLUSIV. Talibanii cred că femeile nu ar trebui să lucreze împreună cu bărbații

Femeile pot merge la universitate, dar trebuie să fie separate de bărbați

0
128
RECLAMĂnormedia.ro

O persoană de top din guvernul taliban a afirmat că femeilor afgane nu ar trebui să li se permită să lucreze alături de bărbați, punctul de vedere care, dacă ar fi respectat în mod formal, le-ar restricționa practic de la angajarea în birouri guvernamentale, bănci și firme de presă, printre alte locuri.

În ciuda presiunilor internaționale pentru a permite femeilor să lucreze acolo unde doresc, Waheedullah Hashimi, un membru taliban important, apropiat de conducere, a declarat pentru Reuters că grupul își va executa pe deplin versiunea sa despre șaria sau legea islamică.

Oficialii talibani au declarat că femeilor li se va permite să lucreze și să studieze în limitele legii șariei, de când echipa a ajuns la putere luna trecută.

Există un scepticism semnificativ

Cu toate acestea, există un scepticism semnificativ cu privire la modul în care acest lucru va afecta capacitatea lor de a-și păstra locul de muncă. Femeilor li s-a restricționat angajarea și educația în timpul controlului talibanilor în Afganistan din 1996 până în 2001.

Problema este extrem de importantă pentru lumea internațională și ar putea avea un impact semnificativ asupra sumei de bani și a altor asistențe acordate Afganistanului, aflat în plină criză economică.

În cadrul unui interviu, Hashimi a afirmat: „Am lucrat timp de aproximativ 40 de ani pentru a aduce sistemul juridic al șariei în Afganistan. Șaria interzice bărbaților și femeilor să se întâlnească sau să stea împreună sub același acoperiș”.
„Bărbații și femeile nu pot lucra împreună. Acest lucru este clar. Nu li se permite să vină la birourile noastre și să lucreze în ministerele noastre.”

Oare părerea sa reflectă politicile noului guvern taliban?

Nu a fost clar în ce măsură comentariile lui Hashimi reprezentau politica noului guvern, deși acestea păreau să meargă mai departe decât declarațiile publice ale altor oficiali.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat reporterilor, în zilele care au urmat cuceririi Kabulului de către talibani, că femeile sunt parte integrantă a comunității și că acestea vor lucra „în diferite sectoare”.

Într-un apel adresat birocraților guvernamentali pentru a se întoarce la muncă, el a menționat în mod explicit femeile angajate.

Hashimi a adăugat că restricțiile impuse femeilor se vor extinde la industrii precum jurnalismul și finanțele, unde femeile au devenit mai importante după ce talibanii s-au prăbușit în 2001 și un guvern sprijinit de Occident a preluat puterea.

Contactul dintre bărbați și femei în afara casei va fi permis în anumite circumstanțe

În afara casei, contactul dintre bărbați și femei va fi permis în anumite circumstanțe, cum ar fi în timpul unei vizite la un medic de sex masculin, a precizat el.

De asemenea, femeilor ar trebui să li se permită să studieze și să lucreze în domeniile educației și medicinei, acolo unde pot fi create facilități speciale pentru ele.

„Vom avea nevoie, desigur, de femei, de exemplu în medicină, în educație. Vom avea instituții separate pentru ele, spitale separate, universități separate, poate, școli separate, madrese separate.”

Femeile pot merge la universitate, dar trebuie să fie separate de bărbați

Noul ministru taliban al educației a declarat duminică că femeile pot merge la universitate, dar trebuie să fie separate de bărbați.

Pe întreg teritoriul Afganistanului, femeile au organizat o serie de proteste, cerând ca drepturile pe care le-au obținut în ultimele două decenii să fie menținute. Militanții talibani au întrerupt unele demonstrații trăgând focuri de armă în aer.

Îmbunătățirea drepturilor femeilor, care au fost mai vizibile în zonele urbane decât în zonele rurale foarte conservatoare, a fost prezentată în mod regulat de SUA ca fiind una dintre cele mai importante realizări ale prezenței sale de 20 de ani în această țară, care s-a încheiat la 31 august.

Potrivit Băncii Mondiale, rata de participare a femeilor la piața forței de muncă era de 23% în 2020, în creștere de la practic zero în timpul domniei talibanilor.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here