Prim-ministrul Florin Cîțu are convins de faptul că el va continua să ocupe scaunul de la Palatul Victoria, indiferent că moțiunea de cenzură a opoziției ar trece sau nu de Parlament. În planurile sale se regăsește Klaus Iohannis și PSD.
Mâine, Guvernul Cîțu ar urma să-și piardă susținerea în Parlament după ce se va vota moțiunea de cenzură, susțin până și liberalii din anturajul premierului. Astfel, Florin Cîțu declară că, începând din acest moment, el poate negocia cu oricine, implicit cu PSD, pentru a învesti un nou guvern.
Sunt extrem de slabe șansele ca guvernul să se mențină în funcție dincolo de ziua de mâine, admite chiar și liderii PNL. Numele lui Klaus Iohannis este pe buzele multor politicieni, mai ales liberali și cu toții mizează pe faptul că șeful statului va păstra formațiunea la guvernare, orice s-ar petrece în Parlament.
„Cât timp Klaus Iohannis este la guvernare, PNL va avea premierul”, susțin toți oamenii aflați în preajma premierului la unison.
Iohannis, vital guvernării liberale
Funcția președintelui este esențială pentru soluționarea acestei crize politice. În cazul în care președintele va acționa în paralel cu Florin Cîțu și va vrea să-l păstreze la conducerea Palatului Victoria, o soluție promptă de ieșire din criză va fi mult mai greu de realizat.
În cazul în care președintele Iohannis va desemna o altă persoană care să constituie guvernul, nu doar în formulă, criza politică ar putea să capete o rezolvare.
Ce tip de administrație va dori să ofere PNL este o altă dezbatere. Prim-ministrul Cîțu le-a explicat colegilor de partid faptul că președintele poate să îl nominalizeze în orice moment, deși există o decizie contrară a CCR din 2020.
„Motivarea CCR se referea la faptul că nu poți numi același premier pentru a nu merge spre anticipate. Noi nu suntem în scenariul de anul trecut, PSD și AUR vor anticipate”,a menționat premierul.
Cîțu nu crede în USR, dar crede în PSD
Totodată, Florin Cîțu a precizat că, după votarea moțiunii de cenzură, se află pe masă „toate scenariile”, cu excepția celui al unui guvern cu USR.
Proiectul pe care premierul mizează este cel al unei colaborări dintre PNL și PSD. „Dacă USR a putut negocia cu PSD, noi de ce nu putem negocia cu PSD”, este mesajul lansat de premier, conform unor surse din partid.
În mod informal, negocierile cu PSD se poartă de ceva vreme, însă în cadrul oficial ar putea fi recunoscută numai după votarea moțiunii de cenzură.
PSD, AUR și USR generează o instabilitate
În spațiul public, Florin Cîțu caută să impună teza potrivit căreia o coaliție monstruoasă alcătuită din PSD, AUR și USR generează o instabilitate, în vreme ce PNL reprezintă un partidul responsabil, interesat de guvernare.
„Premierul va veni în fața Parlamentul cu un nou plan de reforme, de măsuri concrete în plan economic. Ele se pot negocia punctual, iar PSD să fie atras în acest joc”, susțin pentru Europa Liberă unele surse din conducerea PNL.
La rândul lor, liberalii reuniți în jurul premierului consideră că lunile următoare sunt cruciale și că poate exista o anumită perioadă în care nu va mai fi niciun prim-ministru aflat în exercițiu, iar chestiunea poate ajunge până la Curtea Constituțională.
„Pe mine mă interesează doar electoratul PNL, eu pentru el dau mesajele”, le spune Florin Cîțu unor apropiați, dovadă că nu îl preocupă cum este privit din zona USR și nici de către cei ieșiți în stradă să protesteze.
Cîțu se ține pe poziții
Deși premierul afirmă că este sigur pe funcția sa, câțiva președinți de organizații liberale încep să aibă îndoieli.
„Mă uit ca la niște oameni care abia au început să facă politică”, a afirmat pentru Europa Liberă liderul unei organizații. Liderii de organizații sau primarii abia așteaptă ca toate promisiunile de la Congres să se transforme în fapte și ca PNL să nu rămână fără guvern.
Prim-ministrul Cîțu va aproba banii pentru primari din fondul de rezervă al Guvernului. Dar și aici există anumite probleme, întrucât suma promisă inițial a fost redusă.