RAPORT: De ce armata SUA antrenează trupele din Taiwan

În ultimele zile, câteva zeci de avioane de vânătoare chineze și alte aeronave militare au pătruns în zona de apărare aeriană de protecție a Taiwanului

0
179
RECLAMĂnormedia.ro

Trupele americane operează în Taiwan de cel puțin un an, potrivit unor surse americane din domeniul apărării. Wall Street Journal a fost primul care a dezvăluit știrea, care vine în contextul în care armata chineză a exercitat presiuni asupra Taiwanului în ultimele zile, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul oficialilor locali cu privire la posibilitatea unui conflict sau a unei lovituri neintenționate.

Potrivit publicației, un contingent de pușcași marini americani colaborează cu forțele taiwaneze la antrenamente cu ambarcațiuni mici, în timp ce un al doilea grup de operațiuni speciale cooperează cu forțele terestre taiwaneze.

În ultimele zile, câteva zeci de avioane de vânătoare chineze și alte aeronave militare au pătruns în zona de apărare aeriană de protecție a Taiwanului, care cuprinde o parte din China continentală din cauza apropierii insulei de China.

Survolări militare

Aceste survolări au generat avertizări din partea autorităților din Taiwan și din SUA, luni, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, solicitând Chinei să renunțe la aceasta poziție.

„Îndemnăm Beijingul să înceteze presiunea și coerciția militară, diplomatică și economică împotriva Taiwanului”, a declarat aceasta. „Avem un interes permanent în pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan. De aceea, vom continua să ajutăm Taiwanul să își mențină o capacitate suficientă de autoapărare”.

Declarațiile acesteia au fost formulate în timp ce președintele Joe Biden a reiterat atașamentul SUA pentru acordul „O singură Chină”, care prevede că Beijingul este unica putere în China, însă autorizează SUA să-și consolideze poziția și să susțină și Taiwanul.

Reprezentanții taiwanezi le-au transmis celor de la Reuters sau altor canale media că raportul dintre SUA și Taiwan nu a suferit nicio alterare în urma declarațiilor lui Joe Biden, care nu a condamnat în mod explicit măsurile militare ale Chinei față de Taiwan.

Conducătorii Taiwanului tot mai vocali

Președintele și ministrul de Externe al Taiwanului sunt din ce în ce mai insistenți în ceea ce privește avertizările lor cu referire la posibilitatea producerii unei invazii chineze pe această insulă, care este autonomă, însă este revendicată de Beijing ca făcând parte din spațiul Chinei continentale.

„Suntem foarte îngrijorați de faptul că China va lansa la un moment dat un război împotriva Taiwanului”, afirmă Joseph Wu, ministrul de Externe al Taiwanului, la postul australian ABC TV, adăugând apoi despre Beijing: „Suntem foarte îngrijorați dacă nemulțumirea internă sau încetinirea economică devine foarte serioasă, Taiwanul ar putea deveni o țintă”.
„Dacă China are de gând să lanseze un război împotriva Taiwanului, vom lupta până la capăt.” A continuat Wu. „Sunt sigur că, dacă China va lansa un atac împotriva Taiwanului, cred că și ei vor suferi enorm.”

„Contramăsuri”

Reprezentantul Ministerului chinez de Externe a criticat comerțul cu arme al SUA cu Taiwan și a numit întărirea militară în vecinătatea insulei drept „contramăsuri necesare”. Aceasta a precizat că orice tentativă a Taiwanului de a declara independența va fi spulberată de către armata Chinei

„Independența Taiwanului nu duce nicăieri. China va lua toate măsurile necesare pentru a zdrobi în mod hotărât toate încercările de independență a Taiwanului”, a afirmat Hua Chunying. „China are o hotărâre și o voință fermă de a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială”.
„Taiwanul aparține Chinei, iar SUA nu este în măsură să facă remarci iresponsabile. Comentariile relevante ale părții americane încalcă grav principiul „o singură Chină” și dispozițiile celor trei comunicate mixte China-SUA și transmit un semnal foarte greșit și iresponsabil”, a continuat ea.

Sprijinul SUA „va dăinui”

În timpul guvernului Trump, SUA au mers pe linia unui sprijin real pentru Taiwan, în timp ce politicile China-Taiwan constituie un aspect în care guvernul Biden nu s-a deosebit foarte mult de Casa Albă condusă de Trump.

În luna ianuarie, Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a garantat că implicarea SUA în dotarea Taiwanului cu armament în vederea rezistenței la presiunile armatei Chinei „va dăinui în mod absolut într-o administrație Biden”.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here