INVESTIGAȚIE. ”Dinastia Xi”: China promite „reunificarea” cu Taiwanul, dar se abține să folosească forța

Xi Jinping a promis sâmbătă să realizeze o "reunificare" pașnică cu Taiwanul, dar nu a discutat în mod specific despre utilizarea forței.

0
296

După o săptămână de tensiuni cu insula revendicată de China, care au stârnit îngrijorarea internațională, președintele chinez Xi Jinping a promis sâmbătă să realizeze o „reunificare” pașnică cu Taiwanul, dar nu a discutat în mod specific despre utilizarea forței.

La scurt timp după aceea, Taiwanul a emis o declarație prin care a îndemnat Beijingul să înceteze să mai folosească presiuni și a afirmat că numai poporul taiwanez își poate decide destinul.

Beijingul a intensificat presiunile militare și politice asupra Taiwanului pentru ca acesta să-și recunoască suveranitatea, în timp ce Taipei a promis că va menține independența insulei.

Liderul chinez Xi a afirmat că poporul chinez are o „tradiție glorioasă” de luptă împotriva separatismului, în timp ce vorbea în Marea Sală a Poporului din Beijing.

„Separatismul pentru independența Taiwanului este cel mai mare obstacol în calea reunificării patriei și cel mai grav pericol ascuns pentru întinerirea națională”, a afirmat el la aniversarea revoluției care a înlăturat ultima dinastie imperială în 1911.

Xi, despre interesele Taiwanului

Interesele generale ale poporului taiwanez sunt cel mai bine servite de o „reunificare” pașnică, dar China își va păstra suveranitatea și unitatea, a subliniat el.

„Nimeni nu ar trebui să subestimeze determinarea statornică, voința fermă și capacitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a declarat Xi. „Sarcina istorică a reunificării complete a patriei trebuie îndeplinită și va fi îndeplinită cu siguranță.”

Xi a fost puțin mai amabil decât în iulie, când a promis să „zdrobească” orice demers de obținere a independenței oficiale în ultimul său discurs important în care a menționat Taiwanul. În 2019, el a făcut o amenințare directă de a folosi forța pentru a revendica insula pentru Beijing.

Discursul nu a fost bine venit în Taiwan

Biroul prezidențial al Taiwanului a declarat că sunt o țară independentă și suverană, care nu face parte din Republica Populară Chineză, și că au respins categoric oferta Chinei de a controla insula în baza principiului „o țară, două sisteme”.

„Viitorul națiunii se află în mâinile poporului taiwanez”, a declarat biroul.

Într-un comunicat separat, Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan, responsabil cu politicile privind China, a solicitat Beijingului să „renunțe la pașii provocatori de intruziune, hărțuire și distrugere” și să revină la discuții.

Între 1 și 4 octombrie, forțele aeriene chineze au efectuat patru zile de incursiuni în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, implicând aproape 150 de aeronave, deși misiunile s-au încheiat între timp. Aceste zboruri nu au fost menționate de Xi.

Reacția SUA

Reprezentantul Departamentului de Stat al SUA a reafirmat că Washingtonul își menține angajamentul „solid ca o stâncă” față de Taiwan și a precizat că Statele Unite „vor continua să sprijine o rezolvare pașnică a problemelor din cealaltă parte a strâmtorii, în concordanță cu dorințele și interesele poporului din Taiwan”.

„Îndemnăm Beijingul să înceteze presiunea militară, diplomatică și economică împotriva Taiwanului și, în schimb, să se angajeze într-un dialog semnificativ cu Taiwanul”, a spus purtătorul de cuvânt.

Citește și…INVESTIGAȚIE ”Dinastia Xi”: Cine continuă cu adevărat tradițiile din vechea Chină imperială?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.