Investiții în lanțul valoric industrial de producție și/sau asamblare și/sau reciclare al bateriilor al celulelor și a panourilor fotovoltaice.
Detalii: Lanțul valoric industrial al bateriilor va atinge o capacitate anuală totală de fabricație și asamblare al bateriilor de cel puțin 2 GW, în timp ce lanțul valoric industrial al celulelor și panourilor fotovoltaice va atinge o capacitate anuală totală de cel puțin 200 MW până la 31 decembrie 2025.
Perioada de depunere: 30 iunie 2022 – 30 iunie 2023
Vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv implementarea uneia dintre următoarele acțiuni:
a) Construirea de noi capacităţi de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a bateriilor de tip Li[1]Ion (inclusiv Li-metal, Li – sulfur, Zn, flow, high temeperature), care include orice combinatie a activităților de:
1) producție de electrozi și/sau componente ale electrozilor și bateriilor,
2) asamblarea electrozilor în baterii și testarea/condiționarea bateriilor,
3) reciclarea bateriilor;
b) Construirea de noi capacități de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, care include orice combinație a activităților de:
1) producție de polisilicon și wafers,
2) asamblare de celule și module fotovoltaice,
3) reciclare a panourilor fotovoltaice (sau a unor elemente ale acestora).
Solicitanții eligibili sunt întreprinderile mijlocii, mici (inclusiv întreprinderi nou-înființate) și microîntreprinderile cât și întreprinderile mari constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărei naționalitate o dețin și cu condiția înregistrării la ONRC în România.
Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 260.000.000 euro, compus din 199.000.000 euro (diferența de 1.000.000 euro până la valoarea întregului buget de 200.000.000 euro fiind suma alocată pentru asistența tehnică pentru Ministerul Energiei, conform PNRR)
Investiții pentru dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii)
Ajutorul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi nu poate depăşi:
- 167.000 euro per MWh de stocare;
• 15.000.000 euro pe întreprindere, pe proiect de investiții”, a anunțat Virgil Popescu ministrul Energiei.
Mai multe detalii aici: http://energie.gov.ro/pnrr/