VIDEO EXCLUSIV. Emisiunea ,,Piramida Educației’’ l-a avut ca invitat pe Eduard Dabrowski, tânăr compozitor și dirijor

0
57
Emisiunea ,,Piramida Educației’’

Exclusiv, în platoul Emisiunii ,,Piramida Educației’’ a fost alături de Cezar Armașu, fondator Revista Patronatului Român și Sandu Mihai, fondator NORMEDIA, Eduard Dabrowski, un tânăr compozitor și dirijor.

În cadrul Emisiunii au fost abordate mai multe subiecte, cum ar fi importanța artei în dezvoltare personală și profesională a unui om, problemele/provocările cu care se confruntă artiștii, despre drepturile de autor, leadershipul în artă, responsabilitatea în muzică etc.

,,Vârsta este un impediment extrem de mare în leadership. Sunt unii oameni care nu vor, de principiu, să asculte de cineva mai tânăr, mult mai tânăr.’’ (…),,Am ocazia să lucrez cu oameni care mi-ar putea fi bunici. Am lucrat cu oameni care aveau 60-65 de ani.’’ (…)

,,Nu trebuie să te impui. Acesta nu este un scop. Faptul de a te impune. Fiecare este acolo să își facă job-ului lui. Ei sunt acolo să își facă job-ul.’’(…)

,,Este foarte greu. Lucrezi cu oamenii. Ceea ce cântă ei este foarte personal. Tu trebuie să îmbunătățești, să dai feedback.’’(…) ,,Cea mai mare responsabilitatea în orice domeniu este să scoți cel mai bun lucru dintr-o echipă.’’ (…)

,,În artă, ca și în sport, este vorba despre performanță și despre capacitatea de a te concentra să dai totul într-un anumit moment. (…)

,,Am avut ocazia să lucrez cu mulți oameni din țările dezvoltare și este o problem generală sistemul educațional și mai ales cel universitar.’’ (…) Universitatea nu mai are rolul de a fi furnizorul de informații și să dețină un monopol.’’ (…)

,,Majoritatea banilor din industrie sunt în zona care nu se face la Conservator, nu se predă, nu se analizează, nu este băgată în seamă. Muzica de film. Este o industrie de miliarde de dolari. Ca toată arta. De obicei, studenții și cei care sunt la Conservator nu știu cum se ,,plimbă’’ banii.’’ (…)

,,Munca artiștilor este apreciată, dar nu valorificată. Este extrem de greu. Mai ales cu Legea drepturilor de autor. Se poate valorifica munca ta mult mai mult decât ești plătit. Aparițiile TV de exemplu, drepturi conexe, de interpretare. Atunci când te duci la o Filarmonică, drepturile sunt plătite.’’ (…)

,,Mulți studenți nu se preocupă cum și-ar putea valorifica munca. Un pictor are drepturile de autor asupra operei lui. Este dreptul lui să știe unde este opera de artă chiar dacă a fost vândută de nenumărate loc.’’ (…)

,,Arta și cultura sunt un set de idei. Nu este nimic altceva. Faptul că acum trăim într-o perioadă a internetului, a informației este un set de idei. De ce este importantă? Pentru că realitatea care ni se întâmplă și ideile la care ajungem să relaționăm și să tranzacționăm. Să se întâmple în realitatea noastră. Mai întâi a fost imaginată. După aceea cum a fost pusă? Prin cărți, prin opere de artă. Nimeni nu a avut curaj să facă ceva din prima.’’ (…)

,,Încerc să merg spre piața din America pentru muzica de film. Asta încerc să urmăresc pentru moment. Sincer, nu că îmi place să dau sfaturi, prefer doar să mă poziționez ca lucrurile să vină. Pentru că am alergat foarte mult după lucruri și nu le-am prins.’’ (…)

,,Trebuie să muncești corect și cu uneltele necesare.’’ (…),,Arta nu este ceva de consumat de-a gata. Există artă facilă și artă grea.’’ (…)

Cine este Eduard Dabrowski

Este un compozitor de muzică de film care îmbină cu succes atât influențele orientale, cât și cele vestice, muzica sa fiind o aventură orchestrală care îmbunătățește narațiunea și îl poartă pe ascultător adânc într-o altă lume.

Din 2015, Eduard a compus muzică de calitate pentru reclame, filme și scene de concerte. Începând cu anul 2018, Eduard este dirijorul principal al orchestrei KamerArt.

Mai mult, a dirijat orchestrele Filarmonice din Sibiu, Craiova, Arad și Ploiești, precum și Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet din Constanța. ​

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.