Donald Trump: Agenții FBI au realizat un raid la casa lui din Florida. De ce este acuzat fostul președinte al SUA

0
33
Donald Trump. Foto Hepta

Fostul președinte American, Donald Trump, a spus că imobilul său din Florida a fost „vizată” de FBI și că agenții au spart un seif. Trump a spus într-o declarație că Mar-a-Lago din Palm Beach a fost „ocupată de un grup mare de agenți FBI”.

Căutarea ar fi fost legată de o investigație privind gestionarea documentelor oficiale de către Trump. Presa americană relatează că această căutare este legată de documente pe care președintele ar fi putut să le fi dus la Mar-a-Lago la plecarea de la Casa Albă.

Avocatul domnului Trump, Christina Bobb, a declarat că unele hârtii au fost confiscate în timpul perchezițiilor. Escaladarea conflictului dintre noua administrație din SUA și Donald Trump vine în timp ce acesta se pregătește pentru o posibilă a treia candidatură la președinție în 2024.

„Sunt vremuri întunecate pentru națiunea noastră”, a început declarația domnului Trump. El a spus că a cooperat cu toate agențiile guvernamentale relevante și astfel „raidul neanunțat asupra casei mele nu a fost necesar sau adecvat”.

Trump a spus că se încearcă împiedicarea lui să candideze din nou la Casa Albă

„Un astfel de asalt ar putea avea loc doar în țările din Lumea a treia”, a spus el. „Din păcate, America a devenit acum una dintre acele țări, coruptă la un nivel nemaivăzut până acum. „Mi-au pătruns chiar și în seif!”

Potrivit CBS News, partenerul american al BBC, domnul Trump se afla în Trump Tower din New York City la momentul raidului. Eric Trump, cel de-al doilea fiu al președintelui, a declarat pentru Fox News că executarea de către FBI a mandatului de percheziție asupra proprietății Mar-a-Lago a domnului Trump a fost legată de o investigație privind gestionarea înregistrărilor Arhivelor Naționale.

În februarie, Arhivele Naționale, agenția guvernamentală americană care gestionează conservarea înregistrărilor prezidențiale, a cerut departamentului de justiție să-l investigheze pe domnul Trump pentru manipularea documentelor oficiale.

Arhivele Naționale au declarat că au recuperat 15 cutii de la Mar-a-Lago, dintre care unele conțineau înregistrări clasificate.

Președinții SUA sunt obligați prin lege să transfere toate scrisorile, documentele de lucru și e-mailurile lor către Arhivele Naționale. Dar oficialii spun că fostul președinte a rupt ilegal multe documente. Unele dintre ele au trebuit să fie reînregistrate, au spus Arhivele.

La acea vreme, domnul Trump a respins rapoartele conform cărora ar fi manipulat greșit înregistrările oficiale drept „știri false”. Un consilier principal al Trump din Palm Beach a declarat pentru CBS că căutarea de către agenți federali pe Mar-a-Lago a vizat înregistrările prezidențiale.

„Este vorba despre PRA [Presidential Records Act]”, a spus sursa, care a acceptat să vorbească doar sub condiția anonimatului. „Când ați auzit vreodată de un raid din cauza PRA?”

Sursa a adăugat: „Ei [FBI] tocmai au plecat și au plecat cu foarte puține documente”.

Un mandat federal de percheziție trebuie semnat de un judecător. Agențiile de aplicare a legii trebuie să aibă dovezi că percheziția ar putea găsi dovezi de ilegalitate.

Un oficial anonim a poliției a declarat pentru CBS că Serviciul Secret a fost anunțat cu puțin timp înainte ca mandatul să fie executat în jurul orei 10:00 (14:00 GMT) și că agenții care îl protejează pe Trump i-au ajutat pe anchetatorii FBI.

Mai multe cutii au fost luate, a spus sursa, adăugând că nicio ușă nu a fost dărâmată și că raidul s-a încheiat până după-amiaza târziu.

Un înalt oficial de la Casa Albă a declarat pentru CBS că nu a primit nicio notificare cu privire la raidul FBI la casa lui Trump. „Fără cunoștințe în acest sens”, a spus oficialul care nu era autorizat să vorbească public despre această problemă.

„Unii au învățat din media veche, alții din rețelele sociale”

Casa Albă a declarat că își limitează interacțiunile cu oficialii de rang înalt al departamentului de justiție pentru a evita orice indiciu de presiune politică. Domnul Biden s-a angajat, în timpul campaniei sale la Casa Albă, să nu se implice la departamentului de justiție.

Președintele și familia sa așteaptă, de asemenea, să vadă dacă procurorii federali îl vor inculpa pe fiul său, Hunter Biden, pentru evaziune fiscală sau alte acuzații federale.

În plus față de ancheta Arhivelor Naționale, un comitet restrâns al Camerei Reprezentanților SUA investighează acțiunile domnului Trump în jurul revoltei din Capitolul SUA din 6 ianuarie 2021 – când o hoardă de susținători ai săi s-a revoltat la Congres în timp ce parlamentarii se întâlneau pentru a certifica victoria electorală a domnului Biden.

Departamentul de justiție al SUA examinează contestația domnului Trump cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020.

Procurorul general Merrick Garland a spus că intenționează să-i tragă la răspundere pe „toată lumea”. Și un procuror din comitatul Fulton, Georgia, investighează, de asemenea, dacă domnul Trump și asociații săi au încercat să se amestece în rezultatele acestui stat la alegerile din 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.