Noi schimbări legislative ce îi vizează pe tătici. Concediul paternal la nașterea fiecărui copil, extinderea categoriile de lucrători care pot beneficia de acest drept

0
63

Guvernul modifică Legea concediului paternal nr. 210/1999, printr-o ordonanță de urgență care transpune în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor, se arată în comunicatul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Actul normativ prevede acordarea concediului paternal și a indemnizației aferente tuturor taților care au calitatea de lucrător, cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii.

Și elimină vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Mai mult, se asimilează lucrătorilor și persoanele cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale (cooperații), cu contract de mandate, cu contract de management încheiat potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management, cele care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și persoanele cu contracte de management și de administrare încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, documentul adoptat de Guvern extinde și durata actuală a concediului paternal de la 5 la 10 zile lucrătoare, iar în cazul taților care au obținut atestat de absolvire a cursului de puericultură aceasta se majorează cu încă 5 zile, pentru fiecare copil, și nu doar pentru primul născut, ca până acum.

În cazul tatălui care satisface serviciul militar în termen, permisia se prelungește de la 7 la 10 zile lucrătoare.

Pe perioada concediului paternal, tatăl beneficiază de o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Plata drepturilor de concediu paternal va fi susținută, ca și până acum, din fondul de salarii al angajatorului.

Actul normativ introduce, de asemenea, noi reglementari privind obligația angajatorului de a aproba concediul paternal, le completează pe cele actuale privind interdicția de concediere a lucrătorului pe perioada efectuării concediului paternal, dar și sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legale.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale elaborează hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.210/1999 privind concediul paternal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.244/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

Concediul paternal se acordă pentru a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut și pentru a facilita concilierea vieții profesionale cu viața de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.