Marea Britanie ia în considerare aderarea la ,,noul club al națiunilor europene’’

0
24

Marea Britanie analizează dacă va participa luna viitoare la un nou ,,club al națiunilor” politice europene. Prima reuniune a „Comunității Politice Europene” va avea loc la Praga, la începutul lunii octombrie, scrie BBC.

Downing Street dorește să afle mai multe detalii despre summit înainte ca prim-ministrul, Liz Truss, să se hotărască să participe, astfel că nu a fost luată o decizie finală.

Comunitatea politică europeană este o idee susținută de președintele francez Emmanuel Macron. El a propus-o, în luna mai, ca fiind un ,,nou spațiu” de cooperare.

Macron a sugerat că grupul ar putea discuta despre securitate, energie și transporturi, precum și despre circulația persoanelor, în special a tinerilor. Intenția este de a stabili un forum care să depășească cele 27 de state membre ale UE.

Idei similare au fost vehiculate de zeci de ani, dar acesta este primul mare impuls pentru un astfel de forum de la Brexit. Se spune că oficialii britanici caută asigurări că reuniunea nu va fi prea dominată de țările sau instituțiile UE.

Marea Britanie ar dori să vadă prezenți și alți ,,jucători mari” din afara UE. 27 de membri ai UE vor fi invitați, precum și Marea Britanie, Ucraina, Norvegia, Elveția și Turcia.

De asemenea, este posibil să fie invitate și alte țări, precum Islanda, Liechtenstein, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.

Oficialii UE au declarat pentru BBC că un memorandum de „păstrare a datei” a fost trimis capitalelor, urmând să fie trimise invitații oficiale. Dar, înainte de a răspunde, există indicii că Marea Britanie dorește să consulte și guvernul Ucrainei, precum și alianța militară defensivă, NATO.

Reuniunea inaugurală a „Comunității Politice Europene” va avea loc pe 6 octombrie în capitala cehă, Praga. Republica Cehă deține în prezent președinția rotativă a Consiliului European.

O agendă provizorie sugerează că discuțiile se vor axa pe invazia Rusiei în Ucraina, pe economie și pe criza energetică a Europei. Cu toate acestea, există puține detalii despre cum ar arăta o astfel de „comunitate politică” pe termen lung.

Criticii, în cadrul UE, sunt circumspecți față de ceea ce ei văd ca fiind un proiect „vag” condus de Franța. Există, de asemenea, suspiciunea că Franța, un sceptic cunoscut al extinderii UE, dorește să creeze un „grup” pentru țările care aspiră să adere la Uniunea Europeană.

Liderii UE au insistat asupra faptului că această comunitate nu își va ,,înlocui” politica de extindere. Ucraina a devenit oficial țară candidată la UE în iunie, în timp ce numeroase națiuni din Balcani încearcă de ani de zile să adere la blocul comunitar.

Aducerea Marii Britanii în jurul mesei, pentru a discuta problemele esențiale cu care se confruntă continentul, este acum un obiectiv cheie – potrivit unor diplomați UE.

Există speranțe că perspectivele economice sumbre și criza energetică ar putea să o aducă pe Liz Truss la masa discuțiilor.

Cu toate acestea, există temeri că noul prim-ministru britanic va refuza în cele din urmă oferta, pentru a evita antagonizarea unor eurosceptici conservatori.

De asemenea, a fost ridicată problema sincronizării, summitul având loc la doar o zi după conferința Partidului Conservator.

Truss a respins anterior ideea unei participări britanice. În calitate de ministru de externe, ea a declarat că NATO și G7 sunt alianțele militare și economice „cheie” ale Regatului Unit.

Predecesorul ei în funcția de prim-ministru, Boris Johnson, a părut să își exprime interesul față de propunere, afirmând chiar că este „paternitatea” acesteia.

Se spune că noul guvern britanic a acordat până acum o atenție „limitată” problemei, ca urmare a decesului reginei Elisabeta a II-a.

Se așteaptă ca Truss să poarte discuții cu președintele Macron și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Adunarea Generală a ONU de la New York, în zilele următoare.

Relațiile dintre Bruxelles și Londra au fost tensionate din cauza disputei privind aranjamentele post-Brexit pentru Irlanda de Nord; o problemă pe care cei doi sunt așteptați să o discute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.