Un judecător a anulat condamnarea unui bărbat care a petrecut 23 de ani în închisoare. Adnan Syed avea 19 ani când a fost acuzat pentru moartea prietenei sale

0
197
Un judecător a anulat condamnarea unui bărbat care a petrecut 23 de ani în închisoare, Foto: Hepta

Un judecător a anulat condamnarea pentru crimă a unui bărbat din Baltimore într-un caz care a stârnit groază printre cetățenii orașului, relatează BBC.

Adnan Syed avea 19 ani când a fost condamnat la închisoare pe viață pentru moartea fostei sale prietene, Hae Min Lee, al cărei cadavru a fost găsit îngropat în pădure în 1999.

Săptămâna trecută, procurorii au cerut instanței să anuleze condamnarea sa, afirmând că o revizuire a cazului, care a durat un an, a scos la iveală doi ,,suspecți”.

Syed va fi eliberat în arest la domiciliu

Acum în vârstă de 41 de ani, i s-au scos cătușele în instanță, după aproape 23 de ani petrecuți în spatele gratiilor.

Judecătoarea Melissa Phinn a declarat că a anulat condamnarea sa ,,în interesul echității și al justiției”, adăugând că statul nu a reușit să împărtășească probe care ar fi putut ajuta la apărarea sa în timpul procesului.

Decizia nu înseamnă că Syed este nevinovat. Judecătoarea Phinn a ordonat un nou proces.

Un juriu l-a găsit pe Syed vinovat în 2000 de crimă cu premeditare, răpire, jaf și detenție ilegală.

Procurorii au susținut că a fost un iubit disprețuit care a strangulat-o pe Lee, colega sa de clasă de la liceul Woodlawn, și – cu ajutorul unui prieten – i-a ascuns cadavrul în parcul Leakin din Baltimore.

Aceștia s-au bazat în parte pe datele de localizare a telefoanelor mobile, care între timp s-au dovedit a fi nesigure.

Fiecare apel pe care Syed l-a depus în ultimele două decenii a fost respins, inclusiv cea mai recentă încercare a sa din 2019.

Podcastul Serial din 2014 a fost cel care a atras atenția la nivel mondial asupra cazului și a pus la îndoială vinovăția lui Syed. Episoadele emisiunii au fost descărcate de peste 340 de milioane de ori. Cazul a dat naștere și altor lucrări, inclusiv a unor documentarii HBO în 2019.

Procuratura din Baltimore, care a studiat cazul în ultimul an alături de ultimul avocat al lui Syed, a declarat miercuri că acesta ,,merită un nou proces”.

Procurorii au declarat că nu au ,,încredere în integritatea condamnării” și că au identificat doi noi suspecți potențiali care erau cunoscuți de poliție încă de la crima din 1999.

Niciunul dintre suspecți nu a fost numit, dar oficialii au declarat că ambii au antecedente documentate de violență față de femei, inclusiv condamnări care au avut loc după procesul lui Syed.

Unul dintre suspecți a fost eliminat din ancheta privind moartea lui Lee după ce a picat testul cu detectorul de minciuni, o metodă care nu mai este admisă în multe instanțe din SUA.

,,Procurorii noștri au jurat nu doar să pledeze agresiv în numele victimelor infracțiunilor, ci și atunci când există dovezi pentru a-i exonera pe cei care au fost acuzați și condamnați pe nedrept”, a declarat procurorul principal Marilyn Mosby în fața instanței.

Ea a fost întreruptă de ovații puternice în timp ce Syed ieșea din clădire printre o mulțime de camere de luat vederi și susținători.

Înainte de pronunțarea hotărârii, fratele victimei a declarat luni în fața instanței, printre lacrimi, că nu era ,,împotriva anchetei”, dar că a fost luat prin surprindere de procurori.

,,În fiecare zi, când cred că s-a terminat… sau că s-a încheiat, întotdeauna revine. Mă omoară”, a declarat Young Lee.

,,Acesta nu este un podcast pentru mine. Aceasta este viața reală – un coșmar nesfârșit timp de peste 20 de ani.”

Steve Kelly, un avocat al familiei care se ocupă de drepturile victimelor, a declarat că familia Lee a fost ,,exclusă din procesul legal” și că este ,,profund dezamăgită” de modul în care a fost tratată.

,,Tot ceea ce doreau erau informații”, a spus Kelly. ,,Dacă adevărul este că altcineva le-a ucis fiica, ei vor să știe asta mai mult decât oricine”.

Serial Productions, care a produs podcastul, a scris pe Twitter că va lansa marți un nou episod despre ultimul episod din saga juridică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.