Multiple acuzații de atrocități. Grup de srilankezi ținuți captivi în Izyum, Ucraina, eliberați de ucraineni după recucerirea orașului de la separatiștii pro-ruși

0
25
Multiple acuzații de atrocități. Grup de srilankezi ținuți captivi în Izyum, Ucraina, eliberați de ucraineni după recucerirea orașului de la separatiștii pro-ruși. Foto: Hepta

Recucerirea de către Ucraina a orașului Izyum a adus multiple acuzații de atrocități sub ocupația rusă. Printre oameni se numără un grup de srilankezi ținuți captivi nenumărate luni, scrie BBC.

„Ne-am gândit că nu vom scăpa niciodată în viață”, spune Dilujan Paththinajakan. Dilujan a fost unul dintre cei șapte srilankezi capturați de forțele ruse în mai.

Grupul tocmai plecase într-o plimbare către casele lor din Kupiansk, nord-estul Ucrainei, până la Harkov, la aproximativ 120 km (75 mile) distanță.

Dar la primul punct de control peste care au dat, au fost capturați de soldații ruși. Sri Lankezii au fost legați la ochi, cu mâinile legate și duși la o fabrică de mașini-unelte din orașul Vovchansk, lângă granița cu Rusia.

A fost începutul unui coșmar de patru luni în care i-ar fi ținut prizonieri, folosiți ca muncă forțată și chiar torturați.

Grupul venise în Ucraina să-și găsească de lucru sau să studieze

Însă, au fost capturați, ținuți prizonieri, supraviețuind cu foarte puțină hrană, cărora li se permitea să folosească toaleta doar o dată pe zi, timp de două minute.

La ocaziile cărora li se permitea să facă duș – și acesta era limitat la doar două minute.

Bărbații – în principal în vârstă de 20 de ani – au fost ținuți cu toții într-o singură cameră. Singura femeie din grup, Mary Edit Uthajkumar, în vârstă de 50 de ani, a fost ținută separat.

„Ne-au închis într-o cameră”

„Ne băteau când mergeam să facem un du. Am fost blocați înăuntru timp de trei luni.”

„Fiind singură, eram atât de tensionată”, spune ea.

„Au spus că am probleme de sănătate mintală și mi-au dat tablete. Dar nu le-am luat”.

Alții au rămas cu amintiri și mai vizibile despre ceea ce au îndurat: unul dintre bărbați și-a scos pantofii pentru a arăta că unghiile de la picioare i-au fost rupte cu un clește. Un al doilea bărbat ar fi suferit, de asemenea, această tortură.

Unul dintre ei a spus că a fost bătut fără un motiv aparent – soldații ruși s-ar fi îmbătat și apoi i-ar fi atacat. „M-au lovit de multe ori peste corp cu armele lor”, a spus Thinesh Gogenthran, în vârstă de 35 de ani.

,,Unul dintre ei m-a lovit cu pumnul în stomac și am avut dureri de două zile. Apoi mi-a cerut bani”.

„Am fost foarte supărați și atât de triști – am plâns în fiecare zi”, a explicat Dilukshan Robertclive, 25 de ani.

„Singurele lucruri care ne-au făcut să mergem mai departe au fost rugăciunea și amintirile de familie”.

Rusia a negat că a vizat civili sau că a comis crime de război, dar acuzațiile din Sri Lanka vin alături de multe alte rapoarte despre atrocități comise de forțele de ocupație ruse.

Ucraina a exhumat cadavre dintr-un loc de înmormântare dintr-o pădure de lângă Izyum, dintre care unele prezintă semne de tortură.

Și președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a spus că „au fost găsite deja peste 10 camere de tortură în zonele eliberate din regiunea Harkov, în diferite orașe și orașe”.

Grupul a putut să-și înceapă călătoria spre Harkov

Singuri și fără telefoanele lor, nu aveau cum să-și contacteze familiile. Dar, în cele din urmă, norocul lor s-a schimbat: cineva i-a văzut și a sunat la poliție.

Un ofițer le-a oferit telefonul. În momentul în care Ainkaranathan Ganesamoorthi, în vârstă de 40 de ani, și-a văzut soția și fiica pe ecran, a izbucnit în lacrimi.

În cele din urmă, grupul s-a înghesuit în jurul șefului de poliție surprins, înghițindu-l într-o îmbrățișare.

Grupul a fost dus la Harkov, unde primesc îngrijiri medicale și haine noi, în timp ce dorm într-un centru de reabilitare cu piscină și sală de sport.

„Acum mă simt foarte, foarte fericit”, spune Dilukshan, cu un zâmbet larg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.