Liderul suprem din Iran dă vina pentru conflictele din țara sa pe SUA și Israel. Ali Khamenei: ”Revoltele au fost puse la cale”

0
62
Liderul suprem din Iran dă vina pentru conflictele din țara sa pe SUA și Israel. Foto: Hepta

Liderul suprem din Iran a acuzat SUA și Israelul pentru protestele antiguvernamentale care au cuprins țara, în primele sale comentarii publice privind tensiunile din țară, scrie BBC.

Ayatollahul Ali Khamenei a declarat că ,,revoltele” au fost ,,puse la cale” de către inamicii de moarte ai Iranului și aliații lor și a afirmat că au fost arse coranuri.

De asemenea, el a cerut forțelor de securitate să fie pregătite să facă față unor noi tensiuni.

Protestele antiguvernamentale din Iran. Foto: Hepta

Protestele – cea mai mare provocare la adresa regimului său din ultimul deceniu – au fost declanșate de moartea unei femei în arest.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a intrat în comă la câteva ore după ce a fost reținută de poliție la 13 septembrie la Teheran pentru că ar fi încălcat legea strictă care le impune femeilor să-și acopere părul cu hijab sau cu un văl. Ea a murit trei zile mai târziu.

Familia ei a afirmat că ofițerii au bătut-o cu o bâtă și i-au lovit capul de unul dintre vehiculele lor.

Femeile au condus protestele care au început după înmormântarea Mahsei Amini, fluturându-și în aer baticurile sau dându-le foc, scandând ,,Femeie, viață, libertate” și ,,Moarte dictatorului”, cu referire la Ayatollahul Khamenei.

Luni, în cadrul unei ceremonii de absolvire a cadeților din poliție și forțele armate, liderul suprem a declarat că moartea Mahsei Amini ,,ne-a frânt inimile”.

,,Dar ceea ce nu este normal este faptul că unii oameni, fără dovezi sau o anchetă, au făcut străzile periculoase, au ars Coranul, au îndepărtat hijaburile de la femeile cu văl și au dat foc la moschei și mașini”, a adăugat el, fără a menționa incidente specifice.

Ayatollahul, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat, a afirmat că puterile străine au plănuit ,,revoltele”, deoarece nu pot tolera ca Iranul ,,să ajungă la putere în toate domeniile”.

,,Spun în mod clar că aceste revolte și insecuritatea au fost puse la cale de America și de regimul sionist fals și de ocupație [Israel], precum și de agenții lor plătiți, cu ajutorul unor iranieni trădători din străinătate”.

De asemenea, el a acordat tot sprijinul său forțelor de securitate, spunând că acestea s-au confruntat cu ,,nedreptate” în timpul tulburărilor.

Iran Human Rights, un grup cu sediul în Norvegia, a declarat duminică că cel puțin 133 de persoane au fost ucise de către forțele de securitate până în prezent.

Printre acestea se numără 41 de protestatari despre care activiștii de etnie Baluch au declarat că au murit în confruntările de vineri din Zahedan.

Presa de stat a raportat că peste 40 de persoane au fost ucise, inclusiv personalul de securitate.

Asediul a fost ridicat mai târziu în cursul nopții, în urma intervenției profesorilor și a unui ministru al guvernului.

Luni, studenții de la universitate au anunțat că nu se vor întoarce la cursuri până când toți colegii lor nu vor fi eliberați din detenție.

Între timp, universitatea a declarat că a mutat cursurile online, invocând ,,necesitatea de a proteja studenții”.

Proteste au fost raportate și la alte universități din Teheran și din alte părți ale țării, inclusiv la Mashhad, Isfahan, Shiraz, Tabriz și Kermanshah.

În Karaj și Shiraz, elevele au fost filmate fluturându-și în aer vălurile și scandând ,,moarte dictatorului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.