Cyril Ramaphosa, președintele Republicii Africa de Sud, refuză să demisioneze. Liderul țării este acuzat de corupție la nivel înalt

0
13
Președintele Republicii Africa de Sud refuză să demisioneze. Foto: FB/Cyril Ramaphosa

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, nu va demisiona în ciuda scandalului legat de banii furați de la ferma sa, afirmă purtătorul său de cuvânt, scrie BBC.

Scandalul se concentrează pe acuzațiile potrivit cărora acesta a păstrat sume mari de bani pe proprietatea sa și apoi a ascuns furtul acestora.

Duminică și luni, organele de conducere de vârf ale Congresului Național African (ANC) urmează să se întâlnească pentru a decide următorii pași ai partidului.

Dar purtătorul de cuvânt al lui Ramaphosa a sugerat că acesta va continua să lupte și, în loc să demisioneze, va încerca să obțină un al doilea mandat la conducerea partidului său, Congresul Național African.

,,Președintele Ramaphosa nu demisionează pe baza unui raport eronat și nici nu se dă la o parte”, a declarat Vincent Magwenya.

,,Ar putea fi în interesul pe termen lung și pentru durabilitatea democrației noastre constituționale, mult dincolo de președinția Ramaphosa, ca un astfel de raport în mod clar viciat să fie contestat”, a adăugat el.

Scandalul a izbucnit în iunie, când un fost șef al spionajului sud-african, Arthur Fraser, a depus o plângere la poliție în care îl acuza pe președinte că a ascuns un furt de 4 milioane de dolari (3,25 milioane de lire sterline) în numerar de la ferma sa de vânătoare Phala Phala în 2020.

Ramaphosa a recunoscut că banii au fost furați, dar a spus că a fost vorba de 580.000 de dolari, nu de 4 milioane de dolari.

Președintele a declarat că cei 580.000 de dolari au provenit din vânzarea de bivoli, dar comisia, condusă de un fost șef al justiției, a declarat că are ,,îndoieli substanțiale” cu privire la faptul că a avut loc o vânzare.

Constatările comisiei au fost transmise parlamentului, care urmează să le examineze și să decidă dacă va lansa sau nu procedura de destituire a președintelui.

De asemenea, Ramaphosa se află sub presiunea opoziției, precum și a rivalilor din ANC, partid aflat la guvernare, pentru a demisiona.

Scandalul este deosebit de dăunător pentru Ramaphosa, deoarece acesta a venit la putere promițând să elimine corupția care a afectat țara în timpul predecesorului său, Jacob Zuma.

ANC rămâne profund divizat între susținătorii lui Zuma și cei care îl susțin pe Ramaphosa.

Ramaphosa va fi contestat pentru conducerea ANC de fostul său ministru al sănătății, Zweli Mkhize, care a fost, de asemenea, acuzat de corupție. El neagă acuzațiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.