Trei mari organizații neguvernamentale (ONG-uri) și-au întrerupt activitatea în Afganistan după ce talibanii au interzis femeilor să lucreze pentru ele, precizează BBC.
Într-o declarație comună, Care International, Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC) și Save the Children au declarat că nu vor putea să-și continue activitatea ,,fără personalul feminin”.
Grupurile umanitare ,,cer” ca femeile să poată continua să lucreze pentru ele.
Talibanii aflați la putere în Afganistan au reprimat în mod constant drepturile femeilor.
Cel mai recent edict privind ONG-urile a venit la doar câteva zile după ce talibanii au interzis femeilor să meargă la universitate.
Three major international organisations stop working in Afghanistan after the Taliban government banned women from working in NGOshttps://t.co/vLLQqRz3K7
— OpIndia.com (@OpIndia_com) December 26, 2022
Abdel Rahman Habib, purtătorul de cuvânt al ministerului taliban al economiei, a afirmat că femeile care lucrează la grupurile de ajutorare străine au încălcat codurile vestimentare prin faptul că nu poartă hijab.
Talibanii au amenințat că vor anula licența oricărei organizații care nu se conformează rapid interdicției.
Liderii Care, NRC și Save the Children au declarat că organizațiile ,,nu ar fi ajuns împreună la milioane de afgani aflați în nevoie din august 2021″ dacă nu ar fi existat personalul feminin.
,,În timp ce obținem claritate cu privire la acest anunț, ne suspendăm programele, cerând ca bărbații și femeile să poată continua în mod egal asistența noastră care salvează vieți în Afganistan”, a adăugat declarația lor.
Ramiz Alakbarov, cel mai înalt coordonator umanitar al Națiunilor Unite, a declarat că ONU încearcă să obțină anularea interdicției și că aceasta reprezintă o ,,linie roșie pentru întreaga comunitate umanitară”.
Națiunile Unite ar putea opri furnizarea de ajutor umanitar în Afganistan dacă autoritățile talibane nu revin asupra edictului care interzice femeile care lucrează în domeniul asistenței, a declarat oficialul pentru BBC.
Dar Alakbarov a spus că încă nu este clar ce au vrut să spună talibanii prin edictul lor.
El a precizat că ministrul taliban al sănătății a spus ONU că agenția ar trebui să își continue activitatea legată de sănătate, iar femeile ar putea ,,să se prezinte la muncă și să își îndeplinească serviciile”.
Alte ministere au contactat, de asemenea, direct ONU pentru a spune că activitatea în domeniul gestionării dezastrelor și al situațiilor de urgență ar trebui să continue, a adăugat el.
Jan Egeland, de la NRC, a declarat că aproape 500 dintre cei 1400 de lucrători ai grupului de ajutorare sunt femei și că personalul feminin a lucrat ,,în conformitate cu toate valorile tradiționale, codul vestimentar, mișcarea [și] separarea birourilor”.
El a declarat că speră ca decizia să fie ,,anulată în următoarele câteva zile” și a avertizat că milioane de oameni vor avea de suferit dacă activitatea ONG-urilor va fi obstrucționată.
ONG-urile și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la efectul pe care interdicția l-ar avea asupra locurilor de muncă ,,în mijlocul unei crize economice enorme”.
Femeile afgane care lucrează în ONG-uri și care sunt principalele surse de venit în gospodăria lor au povestit anterior pentru BBC despre teama și neputința lor în urma interdicției.
Una dintre ele a întrebat: ,,Dacă nu mă pot duce la locul de muncă, cine îmi poate întreține familia?”. O altă susținătoare a familiei a calificat vestea drept ,,șocantă” și a insistat că a respectat codul vestimentar strict al talibanilor.
Interdicția a stârnit un val de proteste la nivel internațional, iar secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că ,,va întrerupe asistența vitală și salvatoare pentru milioane de oameni”.
De la preluarea controlului asupra țării anul trecut, talibanii au restricționat în mod constant drepturile femeilor, în ciuda promisiunilor că guvernarea lor va fi mai blândă decât regimul din anii 1990.
Pe lângă interdicțiile impuse lucrătorilor din ONG-uri și studenților universitari de sex feminin – în cazul studenților, acestea sunt acum aplicate de gărzi înarmate – școlile secundare pentru fete rămân închise în majoritatea provinciilor.
De asemenea, femeilor li s-a interzis accesul în parcuri și săli de sport, printre alte locuri publice.