Semnal de ALARMĂ pe piața muncii! Inteligența artificială (AI) ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă

0
13

Inteligența artificială (AI) ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă, potrivit unui raport al băncii de investiții Goldman Sachs, precizează BBC.

Aceasta ar putea înlocui un sfert din sarcinile de lucru în SUA și Europa, dar ar putea însemna și noi locuri de muncă și un boom al productivității.

Iar în cele din urmă ar putea crește cu 7% valoarea totală anuală a bunurilor și serviciilor produse la nivel mondial.

Inteligența artificială generativă, capabilă să creeze conținut care nu poate fi distins de munca umană, reprezintă „un progres major”, se arată în raport.

Perspectivele de angajare

Guvernul dorește să promoveze investițiile în IA în Regatul Unit, despre care spune că „vor conduce în cele din urmă la creșterea productivității în întreaga economie”, și a încercat să liniștească publicul cu privire la impactul acesteia.

„Vrem să ne asigurăm că IA completează modul în care lucrăm în Marea Britanie, nu îl perturbă – ne îmbunătățește locurile de muncă, în loc să ni le ia”, a declarat pentru Sun secretarul pentru tehnologie Michelle Donelan.

Raportul notează că impactul AI va varia în funcție de sectoare – 46% din sarcinile din domeniul administrativ și 44% din profesiile juridice ar putea fi automatizate, dar doar 6% în construcții 4% în domeniul întreținerii, se arată în raport.

BBC News a relatat anterior despre îngrijorarea unor artiști că generatoarele de imagini cu inteligență artificială le-ar putea afecta perspectivele de angajare.

Salarii mai mici

„Singurul lucru de care sunt sigur este că nu există nicio modalitate de a ști câte locuri de muncă vor fi înlocuite de IA generativă”, a declarat pentru BBC News Carl Benedikt Frey, directorul Future of-work de la Oxford Martin School, Universitatea Oxford.

„Ceea ce face ChatGPT, de exemplu, este să permită mai multor oameni cu abilități medii de scriere să producă eseuri și articole.

„Jurnaliștii se vor confrunta, prin urmare, cu mai multă concurență, ceea ce ar duce la scăderea salariilor, cu excepția cazului în care vom vedea o creștere foarte semnificativă a cererii pentru astfel de lucrări.

„Luați în considerare introducerea tehnologiei GPS și a unor platforme precum Uber. Dintr-o dată, cunoașterea tuturor străzilor din Londra a avut mult mai puțină valoare – și astfel, șoferii titulari au suferit reduceri salariale mari ca răspuns, de aproximativ 10%, potrivit cercetării noastre.

„Rezultatul a fost scăderea salariilor, nu reducerea numărului de șoferi.

„În următorii câțiva ani, este probabil ca inteligența artificială generativă să aibă efecte similare asupra unui set mai larg de sarcini creative”.

Potrivit cercetărilor citate de raport, 60% dintre lucrători se află în ocupații care nu existau în 1940.

Dar alte cercetări sugerează că schimbările tehnologice din anii 1980 au deplasat lucrătorii mai repede decât au creat locuri de muncă.

Iar dacă inteligența artificială generativă este la fel ca progresele anterioare în domeniul tehnologiei informației, concluzionează raportul, ar putea reduce numărul de locuri de muncă pe termen scurt.

Cu toate acestea, impactul pe termen lung al inteligenței artificiale este extrem de incert, a declarat pentru BBC News directorul executiv al think tank-ului Resolution Foundation, Torsten Bell, „așa că toate predicțiile ferme ar trebui luate cu un mare vârf de cuțit de sare”.

„Nu știm cum va evolua tehnologia sau cum o vor integra firmele în modul lor de lucru”, a spus el.

„Acest lucru nu înseamnă că inteligența artificială nu va perturba modul în care lucrăm – dar ar trebui să ne concentrăm și asupra potențialelor câștiguri în ceea ce privește nivelul de trai ca urmare a unei productivități mai ridicate și a unor servicii mai ieftine, precum și asupra riscului de a rămâne în urmă dacă alte firme și economii se adaptează mai bine la schimbările tehnologice.”

Semnal de ALARMĂ pe piața muncii! Inteligența artificială (AI) ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă
Semnal de ALARMĂ pe piața muncii! Inteligența artificială (AI) ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă
Semnal de ALARMĂ pe piața muncii! Inteligența artificială (AI) ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.