Gigantul bancar HSBC, impuls de 1,5 miliarde de dolari în profituri, după ce a cumpărat Silicon Valley Bank (SVB UK)

0
7

Gigantul bancar HSBC a declarat că profiturile sale au primit un impuls de 1,5 miliarde de dolari (1,2 miliarde de lire sterline) în urma achiziționării afacerii britanice a prăbușitei Silicon Valley Bank (SVB UK), relatează BBC.

Cea mai mare bancă din Europa a înregistrat un profit înainte de impozitare de 12,9 miliarde de dolari pentru cele trei luni până la sfârșitul lunii martie.

Această sumă este de peste trei ori mai mare decât cea obținută în aceeași perioadă a anului trecut.

În martie, HSBC a cumpărat SVB UK pentru suma nominală de 1 liră sterlină (1,25 dolari), într-o tranzacție condusă de guvern și de Banca Angliei.

Creditorul cu sediul la Londra a precizat că profitul a inclus un „câștig provizoriu de 1,5 miliarde de dolari în urma achiziției Silicon Valley Bank UK Limited”.

„Rămânem concentrați pe continuarea îmbunătățirii performanțelor noastre și pe menținerea unei discipline stricte a costurilor, dar am văzut și o oportunitate de a investi în SVB UK pentru a ne accelera planurile de creștere”, a declarat directorul general al grupului, Noel Quinn.

De asemenea, banca a primit un impuls de la anularea planului său de amortizare a 2,1 miliarde de dolari din cauza vânzării activității sale din Franța, întrucât este posibil ca această tranzacție să nu mai fie finalizată.

HSBC a anunțat prima sa plată trimestrială către acționari de dinainte de pandemia din 2019 și a spus că va răscumpăra acțiuni în valoare de 2 miliarde de dolari.

De asemenea, a spus că finalizarea vânzării afacerii sale din Canada este posibil să fie amânată.

Vânzarea planificată în valoare de 10 miliarde de dolari, care trebuia inițial să fie finalizată până la sfârșitul acestui an, este acum probabil să se realizeze la începutul anului viitor.

Tranzacția propusă este o parte esențială a strategiei sale de retragere de pe piețele occidentale cu creștere lentă.

Performanța puternică a HSBC vine în contextul în care sectorul bancar mondial a fost zguduit de prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank în martie și de preluarea forțată de către gigantul bancar elvețian UBS a rivalului Credit Suisse.

Luni, autoritățile de reglementare din SUA au pus sechestru pe First Republic Bank și i-au vândut activele gigantului de pe Wall Street JPMorgan Chase.

Măsura a fost menită să rezolve cel mai mare faliment al unei bănci americane de la criza financiară globală din 2008 și să pună capăt la săptămâni de tulburări în industrie.

În ultimele luni, a crescut presiunea asupra HSBC din partea celui mai mare acționar al său, gigantul chinez de asigurări Ping An.

Ping An a cerut ca HSBC să își scindeze operațiunile din Asia pentru a crește suma pe care investitorii o obțin din afacerile din această regiune.

HSBC este în continuare condusă de la sediul central din Londra, dar își realizează majoritatea profiturilor în Asia. Aceste profituri subvenționează efectiv unele dintre operațiunile deficitare ale băncii din Europa și SUA.

Ping An a susținut că acest lucru este nedrept și că soluția sa este de a diviza HSBC, oferind investitorilor asiatici o parte mai mare din profituri.

„Dacă ne uităm la prețul acțiunilor HSBC din ultimii opt ani, investiția lui Ping An nu a fost una deosebit de bună. O scindare ar putea spori valoarea băncii pentru acționarii din Asia”, spune Kenny Wen, șeful departamentului de investiții al KGI Asia din Hong Kong.

HSBC și-a îndemnat acționarii să voteze împotriva propunerii la adunarea generală anuală, care va avea loc vineri la Birmingham.

„În prezent, HSBC nu și-a câștigat în mod clar dreptul de a respinge pur și simplu apelurile la schimbare”, a declarat Manus Costello de la Autonomous Research din Londra.

Cu toate acestea, o despărțire s-ar confrunta cu „obstacole formidabile, inclusiv obstacole economice și politice semnificative”, a adăugat el.

Gigantul bancar HSBC, impuls de 1,5 miliarde de dolari în profituri, după ce a cumpărat Silicon Valley Bank (SVB UK)
Gigantul bancar HSBC, impuls de 1,5 miliarde de dolari în profituri, după ce a cumpărat Silicon Valley Bank (SVB UK)
Gigantul bancar HSBC, impuls de 1,5 miliarde de dolari în profituri, după ce a cumpărat Silicon Valley Bank (SVB UK)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.