Ministerul Turismului decontează cheltuielile operatorilor care promovează România la târgurile internaţionale de profil

0
10
România are o nouă zonă ecoturistică ”Băile Tuşnad şi Împrejurimile”. Din câte UAT-uri este formată

Operatorii economici din domeniul turismului sunt invitați să promoveze România la târgurile internaționale de profil, în cadrul pavilioanelor naționale sau a standurilor specializate, organizate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT).

Cheltuielile de participare ale acestora vor fi decontate de la bugetul de stat, conform prevederilor schemei de minimis aprobate prin Ordinul nr. 330/20.01.2023.

„Începând de acum, toate participările la târgurile de turism din străinătate se vor face respectând legislația ajutorului de stat! Orice operator economic de profil care dorește să promoveze destinația în afara României și să își extindă afacerea către cât mai mulți turiști străini este invitat să depună documentația pentru a putea beneficia de ajutorul financiar nerambursabil din partea MAT.

Noua procedură înseamnă mai multă transparență, înseamnă un număr mai mare de companii beneficiare și înseamnă mai multe șanse pentru România turistică”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

Operatorii economici pot depune documentația aferentă participării la manifestările expoziționale din străinătate pe e-mail, la adresa promovare@mturism.ro, până la data de 15 ianuarie pentru cele desfășurate în primul semestru al anului, respectiv până la 15 mai pentru cele care al loc în al doilea semestru, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de începerea evenimentului.

Menționăm, totodată, că pentru târgul de turism IMEX Frankfurt există o derogare de la termenele impuse, aprobată prin Ordinul 742/04.03.2023.

„IMEX Frankurt, care va avea loc chiar la sfârșitul acestei luni, este primul târg internațional de turism la care operatorii economici pot participa, având o parte din cheltuieli acoperite de MAT!

Deși, procedural, înscrierile pentru manifestările expoziționale desfășurate în primul semestru al anului se fac până la 15 ianuarie, am ales să facem o derogare de la termene și să lansăm schema acum.

Germania este cea mai importantă piață generatoare de turiști pentru România, motiv pentru care mulți operatori econominici și-au anunțat interesul de a fi prezenți la eveniment. Ei vor putea să se înscrie până la data de 12 mai!”, a completat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.

Cheltuielile eligibile, acoperite de la bugetul de stat, sunt următoarele:

  • 50% din cheltuielile aferente transportului extern, fără a depăși însă echivalentul în lei a 500 de euro pentru un reprezentant/operator economic expozant;
  • 50% din cheltuielile aferente primei nopți de cazare pentru un reprezentant/ operator economic expozant;
  • 100% din cheltuielile aferente taxei de participare, închirierea spațiului de stand de la organizatori, precum și personalizarea, amenajarea și decorarea standului (în limita a 3mp/expozant).

Calculul aferent închirierii, personalizării, amenajării și decorării suprafeței de 3mp ce revine fiecărui expozant va fi efectuat de către MAT și transmis beneficiarului imediat după obținerea facturilor.

Suprafața alocată întreprinderilor cu activitate în turism, în cadrul standurilor închiriate de MAT, va fi de maximul 70%.

Restul de 30% va fi destinat participării entităților care nu derulează activitate comercială, respectiv autorități publice locale/județene, asociații de promovare în domeniul turismului etc., a căror participare nu face obiectul prezentei scheme.

Valoarea estimată a ajutoarelor ce pot fi acordate în cursul acestui an este de 7,4 milioane lei pentru un număr de aproximativ 200 de beneficiari.

Documente:

Informații suplimentare:

Operatorii economici interesați să participe la târgurile internaționale de turism, în cadrul pavilioanelor naționale organizate de MAT, pot consulta secțiunea „Programe turism/Târguri”, unde vor găsi formularele necesare înscrierii, în format editabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.