Noul proprietar al operațiunilor din SUA ale Silicon Valley Bank (SVB), First Citizens, elimină aproximativ 500 de posturi ocupate de foști angajați ai SVB, potrivit BBC.
În urmă cu două luni, First Citizens a cumpărat afacerea după prăbușirea SVB.
Falimentul SVB, alături de alte două bănci americane, a declanșat temeri legate de o criză bancară mai amplă, ceea ce a forțat autoritățile să intervină.
Afacerile SVB din Marea Britanie au fost cumpărate în martie de gigantul bancar HSBC, cu sediul la Londra, pentru suma simbolică de 1 liră sterlină (1,25 dolari).
Într-un e-mail văzut de BBC, directorul general al First Citizens, Frank Holding, a subliniat problemele cu care s-a confruntat SVB la începutul acestui an și a precizat că reducerile vor afecta: „anumite funcții corporative ale SVB și nu includ niciun membru al personalului care ocupă poziții în contact cu clienții”.
„Echipa din India care sprijină SVB nu este afectată de aceste schimbări”, a adăugat el.
BBC a înțeles că reducerile de personal reprezintă aproximativ 3% din totalul forței de muncă a companiei.
Povestea a fost raportată pentru prima dată de site-ul de știri Axios din SUA
First Citizens are sediul în Raleigh, în statul american Carolina de Nord, și se autointitulează cea mai mare bancă americană controlată de o familie. A fost unul dintre cei mai mari cumpărători de bănci cu probleme în ultimii ani.
În cadrul tranzacției, toate cele 17 foste sucursale SVB s-au deschis sub marca First Citizens.
În Marea Britanie, HSBC a cumpărat operațiunile britanice ale SVB în cadrul unei tranzacții conduse de guvern și de Banca Angliei. La începutul acestei luni, HSBC a declarat că profiturile sale au primit un impuls de 1,5 miliarde de dolari în urma preluării.
Tot în această lună, Greg Becker, fostul șef al SVB, și-a cerut scuze în timpul unei mărturii în Congres, acuzând creșterea ratelor dobânzilor și retragerile tot mai mari ale clienților ca fiind cauzele principale ale prăbușirii băncii.
Ratele dobânzilor au fost reduse drastic în timpul crizei financiare mondiale din 2008 și din nou în timpul pandemiei Covid, în timp ce băncile centrale din întreaga lume încercau să încurajeze creșterea economică.
Însă, ratele au crescut în ultimul an, pe măsură ce băncile centrale încearcă să țină în frâu creșterea prețurilor.
Aceste creșteri ale ratelor au afectat valoarea investițiilor în care majoritatea băncilor păstrează o parte din banii clienților lor și au contribuit la falimentele bancare din SUA.
Opinia sa contrastează cu cea a autorităților de reglementare, care au acuzat conducerea SVB că nu a reușit să gestioneze riscurile legate de ratele dobânzilor sau să își diversifice activitatea.
Prăbușirea SVB a fost urmată de falimentul unui alt creditor american, Signature Bank, iar la începutul lunii mai, JP Morgan Chase a preluat First Republic, care se afla, de asemenea, sub presiune.
Între timp, în Europa, oficialii elvețieni au intermediat un acord de salvare a gigantului bancar în dificultate Credit Suisse de către rivalul său UBS, pe care procurorii elvețieni îl investighează.
Noul proprietar al operațiunilor din SUA ale Silicon Valley Bank (SVB), First Citizens, elimină aproximativ 500 de posturi ocupate de foști angajați ai SVB, potrivit BBC.