VIDEO. Proteste fără precedent în Polonia! Aproape 500.000 de oameni s-au adunat la cel mai mare protest din 1989 încoace

0
17
VIDEO. Proteste fără precedent în Polonia! Aproape 500.000 de oameni s-au adunat la cel mai mare protest din 1989 încoace. Foto: Tw/@DominikaLasota1

Pe străzile capitalei Varșovia, Polonia, s-au adunat sute de mii de oameni în ceea ce se numește una dintre cele mai mari manifestații din țară de la sfârșitul erei comuniste în 1989, precizează BBC.

Manifestanții s-au aliniat la apelul majorității partidelor de opoziție, care i-au chemat să protesteze împotriva partidului naționalist Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski. Alături de ei au fost observate și figuri publice notabile, precum fostul prim-ministru Donald Tusk și fostul președinte Lech Walesa.

Autoritățile din cadrul PiS au etichetat protestul ca fiind un „marș al urii”. Primăria din Varșovia estimează că aproximativ jumătate de milion de persoane au răspuns apelului, marcând astfel a 34-a aniversare a primelor alegeri parțial libere din Polonia.

Protestatarii, care au venit din întreaga țară și s-au adunat nu doar în Varșovia, ci și în alte orașe poloneze, precum Cracovia, au adus în atenție o gamă largă de probleme. Printre acestea se numără nemulțumirile legate de inflație, costul vieții și drepturile femeilor și ale persoanelor LGBT.

Demonstranții și-au exprimat și îngrijorarea față de o nouă lege care, spun ei, subminează democrația poloneză. Această lege, condamnată atât de Uniunea Europeană cât și de SUA, prevede înființarea unei comisii de investigare a unei presupuse influențe nejustificate a Rusiei asupra politicii poloneze și are dreptul de a interzice persoanelor să ocupe funcții publice timp de 10 ani.

 

Cu toate că guvernul respinge acuzațiile conform cărora legea subminează democrația și președintele Andrzej Duda a propus amendamente care să elimine aceste puteri, criticii susțin că legea ar putea fi folosită în continuare împotriva unor persoane, inclusiv a lui Tusk, liderul principal al opoziției și șeful partidului centrist Platforma Civică.

Marșul a strâns o mulțime impresionantă, participanții fluturând steaguri poloneze și ale UE, și scandând „democrație” și „vom învinge”. Unii protestatari au declarat presei că au venit „pentru a apăra democrația” și pentru a denunța deteriorarea sistemelor democratice din țară și din Uniunea Europeană.

Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, și-a exprimat sprijinul pentru protestatari în timpul marșului, salutând participanții. „Democrația moare în tăcere, dar voi v-ați ridicat vocea pentru democrație astăzi. Tăcerea s-a terminat, vom striga”, a declarat Tusk.

Partidul PiS a contraatacat înainte de eveniment, acuzând organizatorii de ipocrizie. Ei au postat pe Twitter un videoclip care arată brutalitatea poliției și violențele împotriva presei în perioada în care Tusk era în funcție.

VIDEO. Proteste fără precedent în Polonia! Aproape 500.000 de oameni s-au adunat la cel mai mare protest din 1989 încoace. Foto: Tw/@mrdavemacleod
VIDEO. Proteste fără precedent în Polonia! Aproape 500.000 de oameni s-au adunat la cel mai mare protest din 1989 încoace. Foto: Tw/@mrdavemacleod

În pofida marșului record, analistul politic Wojciech Przybylski a spus pentru BBC că partidul PiS din Polonia rămâne în frunte în sondajele de opinie. El a sugerat că acest protest va mobiliza partidul, deoarece demonstrează că opoziția este reală și capabilă de a se uni pentru cauze comune, în ciuda diferențelor politice din Polonia.

Evenimentul scoate în evidență îngrijorările crescânde legate de politicile partidului PiS, dar doar viitorul ne va spune dacă această demonstrație de opoziție va avea vreun efect asupra alegerilor parlamentare din Polonia din acest an.

Pe străzile Varșoviei, capitala Poloniei, s-au adunat sute de mii de oameni în ceea ce se numește una dintre cele mai mari manifestații din țară de la sfârșitul erei comuniste în 1989, precizează BBC.
Pe străzile Varșoviei, capitala Poloniei, s-au adunat sute de mii de oameni în ceea ce se numește una dintre cele mai mari manifestații din țară de la sfârșitul erei comuniste în 1989, precizează BBC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.